Grote shura in Uruzgan zorgt voor eendracht

In de Westbank in Uruzgan, het gebied ten westen van de rivier de Helmand, heeft onlangs een grote shura plaatsgevonden. Deze vergadering op de politiepost in het dorp Dizak was een belangrijk onderdeel van een meerdaagse operatie van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT). Op de agenda stonden onder meer veiligheid, werkgelegenheid en onderwijs.

De opkomst was groot: 19 dorpoudsten, oftewel maleks, waren vertegenwoordigd. “Jullie zijn zelf voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de veiligheid in jullie dorpen, gaf voorzitter Kaliffa Sadat, districtchef van de regio Deh Rawod, hen mee. “Als het veilig is, kan het Provinciaal Reconstructie Team zijn projecten uitvoeren.”

Prioriteit

De maleks meldden dat hun prioriteit bij de Afghaanse politie ligt, die volgens hen professioneel is en in wie de bevolking vertrouwen stelt. Ze willen dan ook een toename van het aantal agenten. Ook zou de politie van betere logistieke middelen moeten worden voorzien. Verder gaven de dorpsoudsten aan dat veel problemen in de dorpen het gevolg zijn van de waterschaarste. Door op de hoogte te zijn van de moeilijkheden in de Westbank en ze ook met eigen ogen te zien, kan het PRT inspringen op de behoeftes.

Samen

Hoewel de Westbank slechts 20 kilometer beslaat kenden niet alle dorpsoudsten elkaar. Dankzij deze grote shura is daarin verandering gekomen. Zij besloten zich te verenigen om samen meer voor elkaar te krijgen.

Adjudant André van het PRT vindt de shura geslaagd. “De opkomst was groot en de districtchef pakte zijn rol goed op.” Ook de maleks waren tevreden en gaven aan blij te zijn met de Nederlandse inzet.