Meer tijd voor invoering bouwregelgeving

Minister Van Middelkoop (WWI) heeft op 4 mei 2010 de Tweede Kamer een brief gestuurd over de nieuwe integrale algemene maatregel van bestuur op het terrein van de bouwregelgeving. Hij kondigt daarin aan, dat hij 3 maanden meer voorbereidingstijd wil om de meer dan 40 reacties uit de schriftelijke inspraakronde over de concept-amvb goed te verwerken.

Ook worden de conceptvoorschriften door enkele organisaties (BNA, Bouwend Nederland, Vereniging bouw- en woningtoezicht Nederland en NLingenieurs) getoetst aan een aantal nieuwbouwplannen en een aantal bestaande bouwwerken. Verder boordeelt ook de Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften de concept-brandveiligheidsvoorschriften.

In zijn brief geeft de minister aan dat hij het advies van het Overlegplatform Bouwregelgeving over de concept-amvb overneemt, zij het dat hij de uitvoeringspraktijk zes maanden invoeringstijd wil geven in plaats van de door het OPB voorgestelde negen maanden. Het OPB-advies is als bijlage bij de brief gevoegd.

Op één onderdeel van de amvb voert de minister nog overleg met zijn collega van VROM. Dat betreft de vraag of de huidige sloopvergunning kan worden vervangen door een sloopmelding wanneer het gaat om het verwijderen van asbest.
De nieuwe amvb komt in de plaats van de huidige voorschriften uit het Bouwbesluit 2003, het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit), paragraaf 2 van het Besluit aanvullende regels veiligheid wegtunnels en de huidige voorschriften uit de gemeentelijke bouwverordeningen over slopen, het gebruik van bouwwerken en het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden.

De nieuwe amvb zal naar verwachting op 1 juli 2011 in werking treden. Op 11 mei overlegt de Tweede Kamer met de minister over de brief.