Trendanalyse 2009 : Trends in de veiligheid van het spoorwegsysteem in Nederland

Dit rapport biedt een overzicht van de ontwikkeling van de veiligheid op het spoorwegnet. Deze negende jaarlijkse rapportage is in overeenstemming gebracht met de Europees voorgeschreven rapportageverplichting van de lidstaten (Beschikking 2009/460/EG).

Het rapport onderzoekt aan de hand van indicatoren of er sprake is van trendmatige veranderingen, die getoetst worden aan de 2e kadernota (Veiligheid op de rails, 2004) en de Europees geharmoniseerde indicatoren, die zijn vastgelegd in de Spoorwegveiligheidsrichtlijn 2004/49/EG.

Uit het rapport blijkt dat alle trendmatige veranderingen positief of neutraal zijn. De doelstellingen zijn niet allemaal bereikt. Voor het aantal gewonde reizigers is dat vooral het gevolg van gewijzigde registratie. Voor baanwerkers en gebruikers van reizigeroverpaden is dat vooral het gevolg van het statistisch toetsen van zeer kleine aantallen. Alleen voor suïcide wordt de doelstelling ondubbelzinnig niet gehaald. Voor het risico van reizigers, rangeerders, overweggebruikers, onbevoegden en mensen in de omgeving wordt de doelstelling uit de 2e kadernota gehaald.

Daarnaast blijkt dat zowel in 2008 als in 2009, voor alle Europese indicatoren een aanvaardbare veiligheidsprestatie is geleverd.