F-16’s trainen onderschepping langzaam propellervliegtuig

2 F-16’s van de parate onderscheppingseenheid, Quick Reaction Alert (QRA), hebben boven Texel het tegenhouden van een zogenoemde slowmover geoefend. Dit is een langzaam vliegend propellervliegtuig met een snelheid minder dan 150 knopen, zo’n 275 km/u.

De onlangs gehouden onderscheppingvlucht werd vooraf afgestemd met het gevechts- en verkeersleidingcentrum in Nieuw Milligen en het paracentrum Texel. Het paracentrum stelde het springvliegtuig graag ter beschikking voor de rol van slowmover. De F-16’s werden zo in de gelegenheid gesteld om een aantal langzame onderscheppingen te maken door met lage snelheid naast het springvliegtuig te vliegen. De parachutisten aan boord van het springvliegtuig hebben het bijzondere moment met fotocamera’s vastgelegd.

Quick Reaction Alert

Het Nederlandse luchtruim wordt 24 uur per dag, 7 dagen per week bewaakt. Voor deze QRA-taak staan afwisselend op de vliegbases Volkel en Leeuwarden 2 vliegers en 2 technici klaar om binnen een paar minuten 2 F-16 in de lucht te hebben. De jagers worden vervolgens door het gevechts- en verkeersleidingcentrum in Nieuw Milligen naar het doel geleid. Binnen het takenpakket van de QRA valt ook het onderscheppen van langzaam vliegende propellervliegtuigen en helikopters. Omdat de snelheid van deze vliegtuigen buiten het normale snelheidsbereik van de F-16 ligt, moet deze bijzondere onderschepping regelmatig worden getraind.