MKB essentieel voor groei en innovatie

“Het MKB is essentieel voor groei en innovatie en moet daarom kunnen blijven investeren." Dat zegt minister Van der Hoeven in reactie op de European Payment Index.

Dit is een vergelijkend Europees onderzoek van incassobureau Intrum Justititia dat zij maandag 10 mei 2010 ontving.

Ruggengraat

Verdere ondersteuning van het MKB bij het verkrijgen van kredieten en innovatie blijft volgens Van der Hoeven de komende tijd essentieel. “Het MKB is de ruggengraat van onze economie. Juist voor kleinere bedrijven is verdere aanpak van hinderlijke regels cruciaal. Ook een steun in de rug om te kunnen innoveren en ondernemen blijft voorlopig nodig. Daarnaast zou het op tijd betalen van je rekening natuurlijk gemeengoed moeten zijn.”

Liquiditeit

De afgelopen jaren zijn door het ministerie van Economische Zaken diverse acties voor het MKB in gang gezet. Zo werden in 2009 ca 15.500 bedrijven geholpen met uitgebreide loonkostensubsidies voor onderzoek en ontwikkeling (WBSO). Naast innovatie verbeterde dit ook hun liquiditeit. Ook werden andere maatregelen voor liquiditeitsverruiming in gang gezet gelet op de crisis. Verder werden met zo’n 9.000 borgstelllingen veel MKB-bedrijven geholpen bij het aantrekken van financiering. Daarnaast werden diverse programma’s gelanceerd om de innovatie in voor de economie belangrijke sectoren een zetje te geven.

Aantrekken financiering

“De cijfers van Intrum Justititia laten zien hoe nodig dit soort maatregelen blijven voor het MKB. Zonder een sterk MKB komen we er niet,” aldus Van der Hoeven. Uit het rapport van Intrum Justitia blijkt onder andere dat het MKB in heel Europa nog altijd moeite heeft met het aantrekken van financiering. Ook bestaat er bij veel Europese MKB’ers behoefte aan verdere administratieve lastenverlichting. Daarnaast hebben veel bedrijven een slechte cashflow positie en is het betaalgedrag van bedrijven en overheden nog lang niet altijd optimaal.