Oud-minister Dijkstal overleden

Op 9 mei 2010 is Hans Dijkstal, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, op 67-jarige leeftijd overleden. Ook overleed op deze dag oud-staatssecretaris van Financiën, Ferdinand Grapperhaus.

Dijkstal was van 1994 tot 1998 minister van Binnenlandse Zaken en viceminister-president in het eerste kabinet-Kok. Vervolgens werd hij fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer.

"Hans Dijkstal verdient grote waardering en respect voor zijn vele activiteiten op politiek en bestuurlijk gebied'', zei minister-president Balkenende in reactie op het overlijden.

"Hij was een overtuigde liberaal met een sociaal gezicht. Hij was wars van populisme, zocht steeds de nuance en probeerde voortdurend de verbinding tussen mensen te leggen."

"Hij was een meester in het overbruggen van tegenstellingen, zonder dat hij daarbij zijn eigen overtuigingen geweld aan deed. Maar bovenal was hij een aimabel en plezierig mens. Waar Hans was, daar werd gelachen. Onze gedachten zijn vandaag bij zijn vrouw en zijn familie", aldus Balkenende.

Oud-staatssecretaris Grapperhaus overleden

Op 9 mei 2010 overleed ook Ferdinand Grapperhaus, oud-staatssecretaris van Financiën in het kabinet-De Jong (1967-1971).

Als staatssecretaris heeft hij met grote betrokkenheid, veelzijdigheid en inzet een bijdrage geleverd aan de vormgeving van het Nederlandse fiscale stelsel, schrijft het ministerie van Financiën in een reactie.

Hij was onder andere verantwoordelijk voor de totstandkoming van de Wet op de Vennootschapsbelasting 1969 en de Wet op de Omzetbelasting 1968.