Pakket maatregelen nodig om kinderarbeid uit te bannen

Om kinderarbeid uit te bannen is een pakket maatregelen nodig. Bovendien moeten de EU-lidstaten samenwerken om dit doel te bereiken. Deze oproep deed minister Verhagen vandaag in een hoorzitting van de commissie mensenrechten van het Europees Parlement.

“Volgens een ILO-rapport van vandaag moeten nog steeds meer dan 200 miljoen kinderen werken voor de kost. De jammerlijke conclusie is dat er de afgelopen jaren bijna geen vooruitgang is geboekt. Veel kinderen zijn slachtoffer van de ergste vorm van kinderarbeid: gedwongen werk, slavernij en extreem gevaarlijk werk. Nederland is voor een breed pakket aan maatregelen. We moeten elke mogelijkheid aangrijpen om er een eind aan te maken,” aldus de minister.

Verhagen stelt voor om binnen de EU op verschillende punten meer te doen. Zo moet in iedere politieke dialoog met betrokken landen het onderwerp kinderarbeid aan de orde komen. Het onderwerp moet ook betrokken worden bij de ontwikkelingshulp door meer geld te reserveren voor bestrijding van kinderarbeid en om onderwijs voor deze kinderen mogelijk te maken. Een systeem van certificering zou kunnen worden ontwikkeld om bedrijven hun verantwoordelijkheid te laten nemen. En de EU-subsidies kunnen aan voorwaarden worden verbonden. Deze punten maken al deel uit van het Nederlandse beleid.

Als laatste onderdeel van een actieplan schetst Verhagen de mogelijkheid van maatregelen gericht op producenten van producten die met kinderarbeid zijn vervaardigd.

Volgens de doelstelling van de ILO moeten de ergste vormen van kinderarbeid in 2016 de wereld uit zijn. Nederland organiseert hierover vandaag en morgen in Den Haag samen met de ILO een kinderarbeidconferentie.