Gateway Review: succesvolle uitvoering modernisering GBA verwacht

De modernisering van de gemeentelijke basisadministratie kan rekenen op een succesvolle uitvoering. Dat blijkt uit de Gateway™ Review die naar het programma is uitgevoerd. De inzet van Gateway™ Review helpt opdrachtgevers van grote ICT-projecten en programma's bij de toetsing of de ingezette koers het beoogde resultaat gaat opleveren. Omdat het programma zich nog in de beginfase bevindt, wijst het review team wel op een aantal – op zich bekende – risico’s op het gebied van implementatie, planning, communicatie en overleg met leveranciers.

Belangrijkste conclusies over het programma mGBA zijn:

  • Er is een groot commitment bij de participanten (Rijk, gemeenten en afnemers) waarmee in maart 2009 het Bestuurlijk Akkoord mGBA is gesloten;
  • Er is een goed en positief beeld van de gerealiseerde randvoorwaarden;
  • Er is sprake van een bijzonder transparante programmaopzet waarbij alle relevante documenten via de website www.moderniseringgba.nl voor iedereen toegankelijk zijn;
  • Er staat een goed programmateam, van hoge kwaliteit en met vaste medewerkers op sleutelposities.

Het programma modernisering GBA maakt de Basisregistratie Personen gereed voor de toekomst. Deze modernisering draagt bij aan verbetering van de dienstverlening aan burgers, bedrijven en overheidsonderdelen, verrijkt het stelsel van basisregistraties en vernieuwt de techniek. Plaatsonafhankelijke dienstverlening wordt mogelijk en het bijhouden en verstrekken van gegevens wordt sneller, eenvoudiger en goedkoper.

Modernisering GBA is een programma van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarin nauw wordt samengewerkt met de VNG, de NVVB, het Agentschap BPR en de Stichting ICTU. De adviezen uit de Gateway review nemen zij onverkort over.

Bureau Gateway, onderdeel van het ministerie van BZK, heeft een officiële licentie van het Britse Office of Government Commerce (OGC). Het bureau is verantwoordelijk voor het doorontwikkelen en uitdragen van de Gateway reviewmethode voor ICT-projecten binnen Nederland.

Brief aan de Tweede Kamer over Gateway Review met bijbehorende stukken