Minister Van der Hoeven naar Moskou en Siberië

Minister Van der Hoeven en een bedrijvenmissie gaan van woensdag 12 mei 2010 tot en met vrijdag 14 mei 2010 naar Moskou en Siberië.

In Siberië gaat de minister naar de gasvelden in het noordelijke Yamal- en Karazeegebied. In Moskou heeft Van der Hoeven een gesprek met vice-premier Zoebkov.

Nederlandse bedrijven kunnen mogelijk een rol spelen bij de duurzame ontwikkeling van het Jamal- en Karazeegebied. CEO`s van een groot aantal Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de energie-, water-, transport- en off-shoresectoren, verenigd in de speciaal op Yamal gerichte Project Delta Group gaan met de bedrijvenmissie mee.

Gasvelden in zee

De Nederlandse technologie kan de Russen helpen bij de gaswinning. Het gas wordt nu vooral via land gewonnen. Omdat het accent steeds meer komt te liggen op gasvelden in zee, zijn andere technieken nodig. Die kunnen Nederlandse ondernemingen leveren. De delegatie gaat in Siberië naar de stad Novyj Urengoj. Vandaar worden op 13 mei het Zapolyarnoe-gasveld en de nabijgelegen Centrale Gasverwerkings Unit bezocht.

Gasrotonde

Nederlandwil de gasrotonde van Noordwest-Europa worden. Daarmee wordt de gasvoorziening veiliggesteld, de concurrentiepositie versterkt en wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de werking van de Europese gasmarkt en de continuïteit van de Europese gasvoorziening.

Beelden van het bezoek aan Siberië zijn vanaf donderdag 12 mei 2010 te zien op Rijksoverheid.nl.