Van Bijsterveldt spreekt met ‘online Hyvers’ in het echt

Op 30 maart lanceerde staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (OCW) een speciale Hyves-pagina voor leerlingen om hun kennis en ervaring met elkaar te delen over maatschappelijke stage.

Op www.masteams.hyves.nl krabbelen scholieren over hun ervaringen met de maatschappelijke stage en stellen hierover vragen aan de staatssecretaris. Met videoboodschappen en persoonlijke krabbels geeft de staatssecretaris antwoord op vragen van leerlingen. Ondertussen zijn meer dan 400 leerlingen lid van deze Hyves-pagina en publiceren zij filmpjes, blogs en polls over de maatschappelijke stage.

Kritische Hyvers

Om nog beter te begrijpen wat leerlingen van de maatschappelijke stage vinden, waar ze tegenaan lopen en welke vragen er leven, ging Van Bijsterveldt op maandag 10 mei met een aantal kritische Hyvers persoonlijk in gesprek. Zij wilde antwoord geven op de meest voorkomende problemen en goede voorbeelden nog eens onder de aandacht brengen. Ook wilde zij een beter beeld vormen over de wijze waarop scholen over maatschappelijke stage communiceren.

Je inzetten voor een ander

Vanaf schooljaar 2011/2012 volgt elke leerling in het voortgezet onderwijs een maatschappelijke stage. Een maatschappelijke stage is een vorm van leren binnen of buiten de school, waarbij leerlingen door zich in te zetten voor een ander de samenleving beter leren kennen en er iets aan bijdragen. Gewone stages zijn gericht op het beroep dat je later gaat doen; de maatschappelijke stage heeft als doel op een leuke manier je maatschappelijke betrokkenheid te vergroten. De maatschappelijke stage duurt 48 uur voor vmbo en praktijkonderwijs, 60 voor havo en 72 voor vwo.