Campagne ‘Huwelijksdwang en achterlating’ van start

Onder het motto ‘stop dwang’ start het ministerie van Justitie deze week de landelijke campagne ‘Huwelijksdwang en Achterlating’. De campagne is bedoeld om bepaalde groepen migrantenjongeren bewust te maken van de risico’s die ze (mogelijk) lopen en hen attent te maken op voorzorgsmaatregelen om een gedwongen huwelijk of achterlating in het herkomstland van de ouders te voorkomen.

Elk jaar zijn er signalen van migrantenjongeren die niet terugkeren in de schoolbanken na een vakantie in het herkomstland van hun ouders. Vermoed wordt dat een aantal van deze jongeren tegen hun wil bij familie in het buitenland is achtergelaten, of dat zij gedwongen worden uitgehuwelijkt. De campagne is erop gericht om deze jongeren bewust te maken van de risico's. Op websites waar veel jongeren uit de doelgroep komen, verschijnt een banner die jongeren uitnodigt om met een test te bepalen of zij het risico lopen om tijdens hun vakantie te worden uitgehuwelijkt of achtergelaten.

Jongeren worden via de banners en de test geleid naar de campagnesite www.stopdwang.nl. Daar vinden zij informatie over huwelijksdwang, achterlating en eer en praktische tips over voorzorgsmaatregelen die zij zelf kunnen nemen. Jongeren kunnen er bijvoorbeeld anoniem chatten met getrainde leeftijdsgenoten en hulpverleners. Ook kunnen zij een persoonlijk gesprek hebben met een vertrouwenspersoon of hulpverlener. Verder kunnen ze een noodplan opstellen. Dat bevat een informatieblad dat de jongeren vóór hun vakantie kunnen achterlaten bij een vertrouwenspersoon of professionele hulpverlener in Nederland, zodat er gegevens van hen bekend zijn. Aan de jongeren wordt duidelijk gemaakt dat er weinig mogelijkheden zijn om hen te helpen terug te keren als zij eenmaal in het buitenland verblijven.

Professionals die veel met jongeren werken zijn tevens een belangrijke doelgroep van de campagne. Zij worden door middel van een uitgebreide briefing via e-mail en scholingsochtenden geïnformeerd over huwelijksdwang en achterlating. Er wordt uitgelegd wat zij kunnen doen als een jongere bij hen aanklopt met een melding van (dreigende) huwelijksdwang of achterlating.
Wanneer de professional huwelijksdwang of gedwongen achterlating vermoedt, is het cruciaal dat hij eerst advies inwint. Eermotieven kunnen namelijk een rol spelen en er kan sprake zijn van eergerelateerd geweld. Zelfstandig optreden kan de situatie verergeren. Daarom reikt de campagne professionals een zogeheten toolkit aan. Die helpt de signalen te herkennen en biedt een leidraad voor de juiste aanpak. De toolkit is ook te vinden op www.huiselijkgeweld.nl en www.veiligheidbegintbijvoorkomen.nl.

Stop dwang is een initiatief van het programma Eergerelateerd Geweld, in samenwerking met verschillende ministeries, het kennis- en adviescentrum Movisie en andere organisaties waaronder Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld, Advies- en Meldpunten Kindermishandeling en de Kindertelefoons. De campagne 2010 is een vervolg op de voorlichtingsactie huwelijksdwang en achterlating die in 2009 in (de aanloop naar) de schoolvakanties werd gehouden. De jongerencampagne krijgt een vervolg op de MOVISIE-jongerenconferentie Your right to choose, op 28 mei in Utrecht en op internet.