"Geschokt door vliegtuigcrash Libië"

"We zijn geschokt door het bericht over de vliegtuigcrash in Libië. Dit is een in- en intriest bericht op deze dag." Dat zei minister-president Balkenende op 12 mei in een verklaring na afloop van de ministerraad.

Meer informatie over de vliegramp in Libië vindt u op de overzichtspagina van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zoals het er nu naar uitziet, zijn bij de vliegtuigcrash bij de Libische hoofdstad Tripoli 103 inzittenden om het leven gekomen, onder wie enkele tientallen Nederlandse slachtoffers, zei de minister-president.
"Op dit moment denken wij aan de slachtoffers, de nabestaanden, de familieleden en vrienden, die nu in onzekerheid verkeren."

"Tijdens de ministerraad heeft minister Verhagen ons steeds op de hoogte gehouden van wat bekend is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal alles doen om hulp te bieden waar het kan, om ondersteuning te geven", aldus minister-president Balkenende. "Op dit moment denken wij aan het lot van al diegenen die nu in onzekerheid verkeren."

De Koningin heeft met ontzetting kennisgenomen van het vliegtuigongeluk in Tripoli en de slachtoffers die zijn gevallen. Zij leeft intens mee met de nabestaanden van de overledenen.

Noodnummer vliegramp Libië

Familieleden en bekenden die zich bezorgd maken, kunnen bellen met het ministerie van Buitenlandse Zaken: 070-3487770.

Op het ministerie is een crisisteam geformeerd. Vertegenwoordigers van de ambassade zijn ter plaatse en proberen zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de situatie.

Vlag halfstok

In verband met het vliegtuigongeluk in Libië heeft de minister-president een bijzondere vlaginstructie uitgegeven om van alle rijksgebouwen in Nederland op woensdag 12 mei 2010 tot zonsondergang de Nederlandse vlag halfstok te gaan voeren. Provincies en gemeenten wordt verzocht dienovereenkomstig te handelen.

Vanochtend zijn wij geschokt door de berichten uit Libië dat er een vliegtuigcrash heeft plaatsgevonden. U heeft inmiddels vernomen dat 103 inzittenden om het leven zijn gekomen. We hoorden vanochtend ook dat enkele tientallen Nederlanders tot deze groep behoren en dus ook slachtoffer zijn. Op dit moment denken wij aan de slachtoffers. Denken wij aan de nabestaanden, familieleden en vrienden die nu in onzekerheid verkeren. Medewerkers van de ambassade zijn ter plaatse om hulp te bieden, om na te gaan hoe de situatie ter plaatse is. Er is een crisisteam geformeerd op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens de ministerraad heeft minister Verhagen ons uiteraard steeds op de hoogte gehouden van wat bekend was. U kunt er zeker van zijn dat het minister van Buitenlandse Zaken er alles aan zal doen om hulp te bieden waar dat kan, om ondersteuning te geven. Op dit moment denken wij uiteraard aan het lot van al diegene die nu in onzekerheid verkeren. Het gaat om zoals het er nu naar uitziet toch om een grote groep Nederlanders. Dat is een in- en intriest bericht op deze dag.