Verantwoordingsdag website online

Verantwoordingsdag is op 19 mei, maar op 12 mei ontvangt de Tweede Kamer al het Financieel Jaarverslag van het Rijk en de Verantwoordingsbrief.

De Tweede Kamer heeft hierdoor de tijd om zich voor te bereiden op het Verantwoordingsdebat. Op www.verantwoordingsdag.nl vindt u naast het Financieel Jaarverslag van het Rijk en de Verantwoordingsbrief ook de concrete resultaten van het kabinetsbeleid en wat het u heeft opgeleverd.

Resultaat voor u

Op www.verantwoordingsdag.nl staan in het onderdeel 'Resultaat voor u' de kabinetsmaatregelen die genomen zijn in 2009 voor een aantal doelgroepen op een rijtje. Zo heeft het kabinet maatregelen genomen om de transparantie van (mobiele) telefoontarieven te verbeteren. Ook zijn er in 2009 319 extra wijkagenten bijgekomen.

Cijfers en feiten

Op de site vindt u onder meer een samenvatting van het Financieel Jaarverslag van het Rijk. Hierin wordt teruggeblikt op het gevoerde begrotingsbeleid van het kabinet en de economische ontwikkelingen in 2009.

In het onderdeel 'Cijfers en feiten' staan de rijksinkomsten en de rijksuitgaven over 2009 op een rijtje. Ook vindt u hier per departement voorbeelden van waar het geld aan is uitgegeven. Zo is €13,4 miljard uitgegeven om mensen zonder werk van een inkomen te voorzien.

Verantwoordingsdag 19 mei

Op 19 mei legt het kabinet verantwoording af over de financiën en het gevoerde beleid van het afgelopen jaar. De minister van Financiën biedt op 19 mei het Financieel Jaarverslag van het Rijk (FJR) en de departementale jaarverslagen (rijksjaarverslag) aan de Tweede Kamer aan.

Ook biedt minister-president Balkenende de Verantwoordingsbrief aan de Kamer aan. In de Verantwoordingsbrief licht de minister-president namens het kabinet de behaalde beleidsresultaten toe.