Ideale ouder geeft aandacht in plaats van geld

Jongeren vinden een goed gesprek met hun ouders over zaken die hen interesseren belangrijker dan het krijgen van meer zakgeld. Dat blijkt uit ‘Kinderen aan het woord over gezinnen’, een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van het ministerie voor Jeugd en Gezin. Volgens minister Rouvoet geven kinderen hun ouders een duidelijk advies: ‘Ze weten goed wat ze van een ideale ouder verwachten; praat over zaken die zij belangrijk vinden en stel heldere regels. Ik hoop dat ouders dit gratis advies van hun kinderen oppakken.

Het is voor het eerst dat de mening van kinderen over gezinnen zo uitgebreid is onderzocht. In het onderzoek geven kinderen tussen de zes tot achttien jaar hun mening over opvoeding in hun gezin, echtscheiding, het combineren van werk en gezin en de relaties met familie en buren.

Dag van het Gezin

Vandaag, op de internationale Dag van het Gezin, gaat de minister met kinderen en hun ouders in gesprek over de resultaten. Enkele uitkomsten:

  • Opa’s en oma’s zijn voor 61% van de kinderen belangrijk, naast ouders en broers en zussen, maar liefst 30% zegt zijn of haar opa of oma vaker te willen zien.
  • Van de ondervraagde kinderen vindt 80% een ouder ideaal als ze met hen praten over dingen die ze belangrijk vinden. 15% vindt een ouder geschikt als deze veel zakgeld geeft.
  • Als ze worden aangesproken op hun gedrag gaat het volgens kinderen vaak over omgang met broers en/of zussen, kamer opruimen en ruw taalgebruik.
  • Jongeren vinden dat ouders vooral goed moeten nadenken voordat ze gaan scheiden, probeer er als vrienden uit te komen want de gevolgen voor kinderen zijn groot.

Traditioneel

De meeste kinderen groeien nog steeds op in een gezin waarbij de moeder vaker thuis is dan de vader. Moeders worden door de kinderen beschouwd als de emotionele spil, ze troosten kinderen meer en zijn de belangrijkste gesprekspartner. Vaders zijn vooral exclusief als belangrijkste stoeipartner voor jonge kinderen en als hoofdkostwinner.

Toekomst

Kinderen ervaren de huidige taakverdeling tussen vader en moeder als vanzelfsprekend en zien deze in grote lijnen ook als hun eigen toekomstbeeld. Er is wel sprake van accentverschillen tussen jongens en meisjes: jongens vinden het vanzelfsprekend dat zij later de hoofdkostwinner zullen zijn. Meisjes denken iets meer aan een model waarbij beide partners werk en zorg afwisselen.