Eerste NH90-helikopter overhandigd (video)

De eerste van 20 nieuwe NH90-helikopters is vandaag overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht. De directeur van de Defensie Materieel Organisatie Lex Hendrichs overhandigde het eerste exemplaar op Maritiem Vliegkamp De Kooy aan plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, generaal-majoor Hans Wehren. De multi-inzetbare NH90 vervangt op termijn zowel de Lynx maritieme helikopters als de AB-412-reddingshelikopters.

“De komst van de NH90 betekent een uitbreiding van de totale vloot. En dat is hard nodig”, vertelde Hendrichs tijdens de overhandiging, “want nog steeds is helikoptercapaciteit een schaars goed, ook binnen de NAVO en de EU. En we kunnen niet zonder. Onze grondtroepen worden er mee verplaatst, bevoorraad en er door beschermd. Piraten, drugssmokkelaars en andere bedreigingen van de vrije zee worden ermee onderkend en onderschept.”

De eerste van 20 nieuwe NH90-helikopters is maandag 17 mei 2010 overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht. De directeur van de Defensie Materieel Organisatie Lex Hendrichs overhandigde het eerste exemplaar op Maritiem Vliegkamp De Kooy aan plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, generaal-majoor Hans Wehren. De multi-inzetbare NH90 vervangt op termijn zowel de Lynx maritieme helikopters als de AB-412-reddingshelikopters.

Fregattenhelikopters

Van de 20 NH90’s worden 12 bestemd voor taken vanaf fregatten, zoals ondersteuning en onderzeebootbestrijding. In 2012 neemt de NH90 ook het patiëntenvervoer van en naar de Waddeneilanden over van de AB-412 en de Lynx. De andere 8 toestellen komen beschikbaar voor transporttaken, zowel op zee als boven land. Het nu overhandigde toestel met registratienummer N-110 wordt in eerste instantie gebruikt voor opleiding en training en voor operationele tests en evaluaties. De 12 fregattenhelikopters krijgen Maritiem Vliegkamp De Kooy als thuisbasis, de overige 8 worden op Vliegbasis Gilze-Rijen gestationeerd.

Robuust

De nieuwe aanwinst is groter dan zijn voorganger. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om grotere speciale eenheden van het Korps Mariniers aan boord te brengen van schepen die bijvoorbeeld, zoals recent, door piraten zijn overmeesterd. De NH90 is uitgerust met infrarood- en nachtzichtsystemen en kan zodoende ook bij duisternis en slecht weer opereren. Met de hypermoderne sonar kunnen onderzeeboten op grote afstand worden opgespoord. Dankzij zijn bewapening van 2 torpedo´s en een 12,7 mm zware mitrailleur heeft de NH90 grote vuurkracht en een robuuste uitstraling. Het toestel beschikt ook over zelfverdedigingssystemen in de vorm van flares en chaff tegen hittezoekende en radargeleide raketten.

Verbetering helikoptercapaciteit

Met de komst van de NH90 wordt de Nederlandse helikoptercapaciteit versterkt en daarmee de operationele inzetbaarheid van de krijgsmacht verder verbeterd. Ook past dit binnen het streven de expeditionaire mogelijkheden van het leger uit te breiden en om Europese en NAVO-tekorten ten aanzien van helikoptercapaciteiten te verminderen. De helikopters komen onder beheer van het Defensie Helikopter Commando.