Minister Van der Hoeven bezoekt Nationale Dag World Expo

De Prins van Oranje, prinses Máxima en minister Van der Hoeven zijn op 17 en 18 mei 2010 in Shanghai.

Op het programma staan onder andere een bezoek aan het Nederlandse pavilioen 'Happy Street' en de vorig jaar geopende 'green building' van DSM.

Op 17 mei brengt het prinselijk paar een bezoek aan het Dutch Culture Centre in Shanghai. Op 18 mei is de Nederlandse nationale dag op de World Expo 2010. Ter gelegenheid hiervan bezoekt de minister “Happy Street”, ontworpen door architect John Körmeling. “Happy street” toont hoe Nederland innovatief en duurzaam omgaat met ruimte, energie en water. Daarmee sluit het paviljoen nauw aan bij het thema van deze World Expo 'better city, better life'.

Leefbare steden

Eind 2010 leeft naar verwachting 55% van de wereldbevolking in steden. Het beeld van het toekomstige stadsleven gaat alle landen - ontwikkeld of minder ontwikkeld - en hun inwoners aan. De organisatie heeft met dit thema de deelnemers uitgedaagd om te komen met ideeën voor leefbare steden in de 21ste eeuw.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Nederland heeft als een van de meest verstedelijkte en dichtstbevolkte landen ter wereld veel ervaring op dit gebied. Langs “Happy Street” staan 28 huisjes en andere objecten die laten zien wat Nederland te bieden heeft op het gebied van bijvoorbeeld technologische innovatie, stedelijke ontwikkeling, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Nederlandse ondernemers

Nederland is de tweede Europese handelspartner voor China. De export naar China is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid tot bijna 4 miljard euro per jaar. Nederland is de tweede EU-investeerder in het Aziatische land en het aantal investeringen uit China in Nederland neemt toe. Voor Nederlandse ondernemers is een sterke aanwezigheid op de Expo dus van groot belang, volgens de minister. “De Expo biedt Nederland de gelegenheid om te laten zien dat wij aan de veranderingen die in de wereld plaatsvinden – op economisch, sociaal en milieugebied – een uitstekende bijdrage kunnen leveren.”

Magneettrein

Ook op de tweede dag van het bezoek aan Shanghai staan innovatie en duurzaamheid centraal. Na een trip met de razendsnelle 'Maglev' magneettrein bezoekt de minister de campus van DSM Shanghai. Deze 'green building' is op alle fronten duurzaam gebouwd: van locatie en transport tot materiaalkeuze en recycling, ook tijdens de bouw. Hiermee is het een van de eerste gebouwen in China met een certificering voor duurzaamheid (LEED Gold certification).