Personeelsafspraken bedrijfsleven en Defensie

Defensie heeft met het Platform Defensie-Bedrijfsleven afspraken gemaakt over verdere samenwerking rond de inzet van personeel en reservisten. De partijen ondertekenden vanochtend in Den Haag een convenant.

In het convenant zijn afspraken vastgelegd over onder meer de verbetering van de in-, door- en uitstroom van personeel voor zowel Defensie als de bedrijven. Ook wordt de inzet van reservepersoneel onderzocht ter vervanging van uitgezonden militairen (backfill) en voor specifieke taken bij operationele uitzendingen (frontfill). Tevens zijn er afspraken gemaakt over de begeleiding van dienstverlatende militairen naar een civiele werkgever en van boventallige medewerkers bij een civiele werkgever naar een nieuwe werkkring bij Defensie. De samenwerking biedt beide partijen daarnaast de kans om bij elkaar in de keuken te kijken.

Reservisten

Vanuit Defensie stromen jaarlijks veel gemotiveerde en goed opgeleide jonge mensen de arbeidsmarkt op. Aan de andere kant heeft Defensie periodiek behoefte aan de flexibele inzet van personeel met een bepaalde kennis en kunde die in het bedrijfsleven voorhanden is. Reservisten kunnen in deze behoefte voorzien. In het convenant zijn de kaders voor de inzet van reservepersoneel vastgelegd:
  • een tegemoetkoming voor de civiele werkgever in de kosten voor vervanging van de reservist;
  • de betrokkenheid van de civiele werkgever bij de planning van de inzet van de reservist;
  • de toepassing van de rechtspositie van de reservist.
De afspraken die in het convenant zijn gemaakt worden zowel op centraal als op regionaal niveau verder uitgewerkt.

Invulling van personeelsbehoefte

In een motie van het Kamerlid Knops werd de regering verzocht om de crisis te benutten om langetermijncontracten met werkgevers te sluiten voor het ter beschikking stellen van reservisten. Het nu gesloten convenant zorgt ervoor dat de krijgsmacht ook tijdens een hoogconjunctuur, als het bedrijfsleven behoefte heeft aan personeel, ook over voldoende mensen kan beschikken. Uiteindelijk wil Defensie naar een situatie toe waarin de uitwisseling van personeel normaal is. Zodat een werknemer bijvoorbeeld zijn carrière bij Defensie begint, voortzet bij het bedrijfsleven en uiteindelijk weer terugkomt bij Defensie.