Van Middelkoop in actie op playgrounds

Sporten maakt het verschil in de wijk. Dat is de conclusie van het rapport van de Richard Krajicek Foundation over het effect van de sportvelden in de buurt. Op maandag 17 mei overhandigde Professor Paul Verweel in de sporthal Oranjeplein in Den Haag zijn rapport aan minister Van Middelkoop. Daarna openden de minister en Richard Krajicek in het bijzijn van Erica Terpstra, op haar laatste dag als voorzitter van de NOC*NSF, het 63e sportveldje: de Erica Terpstra playground.

De sportvelden van de Richard Krajicek Foundation zijn dé ontmoetingsplekken in de buurt. Ze geven kinderen een eigen plek om te spelen en te sporten. Daardoor krijgen ze het gevoel ergens bij te horen, verdienen ze respect en krijgen ze een gevoel van eigenwaarde. Bovendien kunnen onderlinge verschillen door sport worden overstegen. Dat concludeert professor Paul Verweel, bekleder van de Krajicek leerstoel, in zijn rapport. Van Middelkoop is het daarmee eens: ‘Ik geloof in de wijkenaanpak. En als minister van wijken ben ik zeer geïnteresseerd in dit soort initiatieven.’

Begeleiders
Richard Krajicek is met zijn Foundation de initiatiefnemer van de inmiddels 63 sportveldjes, waarvan een groot deel in aandachtswijken ligt. De begeleiders op die veldjes vervullen volgens Verweel een belangrijke rol als tussenpersoon tussen de jongeren en maatschappelijke organisaties. Vaak zijn de jongeren uit de wijken hun vertrouwen in volwassenen en instanties kwijt. De begeleiders kunnen dat herstellen. Ze bouwen een band op met de kinderen, bespreken moeilijke situaties met hen en schakelen organisaties in als er iets mis dreigt te gaan. De jongeren worden zelf ook opgeleid tot sportbegeleider. Dat geeft ze een gevoel van ‘eigenaarschap’: ze voelen zich verantwoordelijk voor hun veldje. Daardoor zullen ze de veldjes én de buurt er omheen schoon, heel en veilig houden.

Onderzoek
Voor het rapport is onderzoek gedaan op zes playgrounds in Nederland: In Bergen op Zoom (Marslaan), Groningen (De Hoogte), Den Haag (Vermeerpark), Amsterdam (Reigersbos), Rotterdam (Schuttersveld) en Utrecht (Park de Gagel). Daarnaast is een sportplein in de wijk Nieuwendam te Amsterdam in het onderzoek betrokken. Het project is uitgevoerd door onderzoekers van het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschappen van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met de Richard Krajicek Foundation.

Zie ook: De site van de Richard Krajicek Foundation (http://www.krajicek.nl/)