Beurs voor promoverende leraar

Talentvolle leraren krijgen vanaf volgend jaar de mogelijkheid om te promoveren en doctor te worden. Dat heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart vandaag bekend gemaakt.

Doel is om excellentie van docenten te bevorderen. De investeringen in de ‘Promotiebeurs’ lopen in vier jaar tijd op tot 1,5 miljoen euro. Vanaf volgend jaar krijgen daardoor jaarlijks tien talentvolle leraren de kans om hun doctorsgraad te bemachtigen. "Een promotie biedt een uitstekende kans voor hoogopgeleide leraren om zich verder te blijven ontwikkelen. Dat is niet alleen gunstig voor hen zélf, maar draagt ook bij aan onderwijs van wereldklasse voor leerlingen", aldus Van Bijsterveldt.

NWO selecteert beste voorstellen

De Promotiebeurs is bedoeld om jaarlijks tien bevoegde leraren uit het primair-, voortgezet-, middelbaar beroeps-, hoger beroeps-, en speciaal onderwijs in de gelegenheid te stellen om onderzoek te verrichten in een vakgebied en onderwerp naar keuze aan een universiteit dat uitmondt in een proefschrift. Leraren die in aanmerking willen komen voor de Promotiebeurs moeten een promotor zoeken en een onderzoeksplan indienen bij de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO).

De beste voorstellen worden door NWO geselecteerd. Leraren die worden toegelaten voor dit unieke promotie-traject worden vier jaar lang twee dagen per week vrijgesteld om te werken een promotie-onderzoek mét behoud van salaris. De werkgever ontvangt subsidie om de leraar te kunnen vervangen.

Convenant Leerkracht van Nederland

De Promotiebeurs voor leraren is één van de maatregelen uit het Actieplan Leraren. Dit pakket maatregelen moet ervoor zorgen dat meer mensen kiezen voor een baan in het onderwijs en dat leraren behouden blijven voor het onderwijs. Met de uitvoering van het Convenant Leerkracht van Nederland is uiteindelijk een bedrag van ruim één miljard euro per jaar gemoeid. Het grootste deel daarvan gaat naar de carrièremogelijkheden en de verhoging van het salaris van leraren.