Boete voor slechte advisering militairen

De Burghthuys Adviesgroep (BAG), heeft een boete van 6000 euro gekregen voor onvolledige advisering over beleggingsverzekeringen aan militairen. De Autoriteit Financiele Markten (AFM) onderzocht tussen april 2007 en april 2008 13 adviezen. In al deze gevallen blijkt onvoldoende informatie te zijn ingewonnen waardoor advies op maat onmogelijk was.

Volgens BAG hoefden de adviezen nauwelijks van elkaar af te wijken omdat voor alle militairen hetzelfde geldt. Maar volgens de AFM is Burghthuys nog steeds verplicht een op de militair toegesneden advies te geven. Verzekeringsadviseurs moeten kijken naar de persoonlijke omstandigheden van de cliënt om op basis daarvan een inschatting te maken van het nut van een extra verzekering.

Klachten

BAG, voorheen Burghthuys Adviesgroep, kwam al eerder in opspraak doordat militairen aangaven zich misleid te voelen door onder meer de niet genoemde lange looptijd van verzekeringen. Ook kwamen er klachten vanwege de directe wijze waarop assurantiekantoren, die gelieerd zijn aan de Defensiebonden, de militairen benadert en onder druk zet.

Rechtspositie

Defensie waarschuwde al eerder voor assurantiekantoren. Deze zouden leden van bonden ongevraagd benaderen voor het verkopen van verzekeringsproducten. Sommige verzekeringsadviseurs wekken de indruk dat militairen aanvullende verzekeringen nodig hebben omdat hun rechtspositie niet voldoende gewaarborgd zou zijn. Het gaat hierbij niet alleen om reis- kapitaal of inboedelverzekeringen, maar ook om verzekeringen tijdens een uitzending.

Defensie blijft benadrukken dat Defensiemedewerkers zich goed moeten laten informeren over wat er allemaal vanuit Defensie is geregeld, voordat zij verzekeringsproducten afnemen. Bij twijfel hierover kan contact worden opgenomen met Dienstencentrum Human Resources, telefoonnummer 0800-2255733 of *06-733 of de aangewezen P&O-adviseur.