Economische relatie Nederland en Duitsland van grote waarde

Infrastructuur, transport, energie, investeringsmogelijkheden en belasting en zijn belangrijke aspecten die binnen de economische relatie tussen Nederland en Duitsland aandacht verdienen.

Dat stelt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in een vandaag verschenen advies aan het ministerie van Economische Zaken. Volgens Economische Zaken (EZ) is het goed dat er in deze lastige economische tijden niet alleen aandacht is voor bezuinigingen, maar ook voor het versterken van de Nederlandse economie en de relaties met de economische partners. EZ juicht het daarom toe dat de DNHK een positieve bijdrage levert aan deze discussie.

Agrarische producten

Uit cijfers van de Handelskamer blijkt dat Nederland in 2009 opnieuw de belangrijkste exporteur richting Duitsland was. Daarmee liet Nederland landen als China en Frankrijk achter zich. Ons land exporteerde in het afgelopen jaar goederen ter waarde van ruim 58 miljard euro naar Duitsland. De belangrijkste exportgoederen waren fossiele en minerale brandstoffen, chemische producten, voedings- en genotsmiddelen en agrarische producten. De stijgende betekenis van de handel wordt eveneens onderstreept door de import vanuit Duitsland. Het handelsvolume tussen Nederland en Duitsland lag in 2009 op 112,2 miljard euro. Dit maakt Nederland tot de één na grootste handelspartner van de oosterburen.

Exportambities

Het ministerie van Economische Zaken besteedt samen met MKB Nederland aandacht aan de kansen die de Duitse markt voor Nederlandse ondernemers biedt via de website www.internationaalondernemen.nl/startwijs. Ondernemers met exportambities in Duitsland kunnen op deze website terecht voor alle relevante informatie, activiteiten, handelsbevorderende maatregelen en organisaties die hen op dit gebied verder kunnen helpen.

Advies en begeleiding

Het handelsbevorderende netwerk bestaande uit de Kamer van Koophandel, Fenedex, Metaalunie, FME, ABN AMRO, ING en de Rabobank leveren een belangrijke bijdrage aan het initiatief. Ook via NL EVD Internationaal, onderdeel van AgentschapNL, ondersteunt het ministerie van Economische Zaken bedrijven uit het mkb die over geen of weinig exportervaring naar Duitsland beschikken. Via de regeling prepare2start worden bedrijven bijvoorbeeld ondersteund met advies en begeleiding bij het opstellen en uitvoeren van een internationaliseringsplan en een bijdrage in de kosten van een aantal in het plan genoemde activiteiten.