Extra miljoenen voor bestrijding kinderarbeid

De Nederlandse regering trekt 6,8 miljoen dollar extra uit om kinderarbeid te bestrijden. Het geld gaat naar het programma Bestrijding kinderarbeid door onderwijs van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO. Dit kondigde minister Verhagen vandaag aan op de conferentie over kinderarbeid in Den Haag.

“De vicieuze cirkel van armoede kan alleen worden doorbroken als meer kinderen naar school gaan. Onderwijs is ten slotte de sleutel tot een betere toekomst,” aldus Verhagen in zijn toespraak. Op dit moment gaat al 13 procent van het budget voor onwikkelingssamenwerking naar onderwijs. Het geld voor het ILO-programma komt daar nog eens bij.

Dit nieuwe programma van de ILO moet leiden tot maatregelen in nationale onderwijsprogramma’s die de schoolgang van kindarbeiders bevorderen, zoals onderwijsvoorzieningen in de buurt van de plaatsen waar kinderen werken. Bijvoorbeeld bij steenovens, spoorwegstations en vuilnisbelten.

Verhagen herhaalde dat er meer moet gebeuren om kinderarbeid tegen te gaan. Een pakket van verschillende maatregelen is daarvoor nodig. De minister noemde daarbij onder meer de invoering van speciale labels voor kinderarbeidsvrije producten en gedragscodes voor bedrijven. De internationale gemeenschap kan de ontwikkelingen een duwtje in de goede richting geven door alleen subsidies te verstrekken aan bedrijven van wie de toeleveranciers geen kinderarbeid gebruiken.

Daarnaast moeten landen de politieke dialoog met betrokken landen intensiveren en meer investeren in onderwijs. En voor zo’n allesomvattende en effectieve aanpak zou ook moeten worden nagedacht over handelsmaatregelen.