Hollandse tapas als wapen van minister Verburg tegen voedselverspilling

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geeft op donderdag 20 mei het startschot voor de campagne tegen voedselverspilling. Jaarlijks gooien consumenten en bedrijfsleven voor euro 4,4 miljard aan voedsel weg.

Met deze campagne geeft minister Verburg uitvoering aan haar beleidsvoornemen om in 2015 20% minder voedsel te verspillen, zoals vorig jaar juni is gepresenteerd in de nota Duurzaam Voedsel.

Met chefkok Jonathan Karpathios laat de minister zien hoe je creatief met de restjes in je koelkast kunt omgaan. Karpathos heeft een restaurant in Hoofddorp en het koken met zo min mogelijk verspilling is één van de pijlers van zijn restaurant. Hij laat donderdag vijftig verschillende bloemkoolgerechtjes zien en proeven en geeft tips voor nog meer gerechten uit restjes. Dat gebeurt in de keuken van de horecaopleiding van het ROC Mondriaan in Den Haag en de studenten koken met hem en de minister mee.

De campagne 'Hollandse Tapas' richt zich vooral op de beslissers in huishoudens: zij bepalen wat er aan eten wordt gekocht, gekookt en ook weggegooid. Op www.hollandsetapas.com zijn recepten en tips tegen voedselverspilling te vinden.

De meeste consumenten denken veel te positief over hun weggooigedrag. Minister Verburg zal hierover tijdens de campagne-aftrap voorbeelden geven uit een mini-onderzoekje tijdens de Libelle-zomerweek, waar consumenten is gevraagd naar hun weggooigedrag. Want per jaar gooien ze jaarlijks voor euro 2,4 miljard aan voedsel weg. Daarmee kopen ze 20% van hun eten voor de afvalbak, dat is zo'n € 400 per huishouden per jaar. Ruim de helft van wat verspild wordt is nog eetbaar, een kwart bevindt zich zelfs nog in de verpakking, al dan niet geopend.

Daarnaast wordt er in de professionele keten, van boer tot supermarkt, restaurant of cateraar, nog eens minstens aan euro 2 miljard voedsel verspild. In totaal gaat het jaarlijks om minimaal euro 4,4 miljard aan voedsel dat wordt weggegooid.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.