‘Indische’ projecten Erfgoed van de Oorlog gelanceerd

Gisteren presenteerde het VWS programma Erfgoed van de Oorlog een aantal ‘Indische’ projecten. Deze projecten hebben allemaal betrekking op Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog en hebben subsidie ontvangen van VWS.

Dinand Woesthoff, zanger van Kane, nam het eerste exemplaar in ontvangst van een reisgids die de lezer leidt langs locaties in voormalig Nederland-Indië die herinneren de gebeurtenissen van toen. Toen Dinand het eerste exemplaar van de reisgids in handen kreeg zei hij: “Onze ouders en grootouders spraken niet over de oorlog. Misschien hadden ze hun stem veel harder moeten laten klinken, want mijn generatie Indo’s in Nederland kent hun eigen geschiedenis vaak niet echt. Dat vind ik jammer. . Zeker nu ik zelf kinderen heb, wil ik meer van mijn eigen achtergrond weten. Ik heb met mijn vader Indonesië bezocht en weet daarom dat een reisgids als deze hartstikke belangrijk is in de zoektocht naar plekken van toen.”

Ook is tijdens de bijeenkomst www.indieinoorlog.nl gepresenteerd. Via deze portaalsite is voortaan via één centrale ingang allerlei informatie te vinden over Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting. Op het eveneens gepresenteerde www.indischekamparchieven.nl is historische informatie over burger- en interneringskampen toegankelijk gemaakt. Tijdens de bijeenkomst in Felix Meritis in Amsterdam zijn in totaal 8 projecten gepresenteerd aan zo’n 160 geïnteresseerden.