Informatiebijeenkomsten Buisleidingen voor gemeenten en provincies

Wat betekent het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) voor gemeenten? Hoe moet ik buisleidingen in een bestemmingsplan opnemen? Om deze en andere vragen te beantwoorden organiseert VROM in november 2010 vier landelijke informatiebijeenkomsten over buisleidingen.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor gemeenten, provincies en stedebouwkundige adviesbureau’s die te maken kunnen krijgen met ruimtelijke ordening en buisleidingen. Aanmelden kan later dit jaar. Alle betrokken instanties krijgen na de zomer van 2010 een uitnodiging met informatie over aanmelden.

Structuurvisie Buisleidingen

Naast informatie over het Bevb staat ook nieuwe informatie over de Structuurvisie buisleidingen op het programma. Voor andere betrokkenen (leidingexploitanten, branche-organisaties, et cetera) zal een aparte bijeenkomst over buisleidingen in oktober worden georganiseerd.

Naast het Bevb en de Structuurvisie buisleidingen staan de volgende onderwerpen op de agenda:

  • Toezicht door de VROM-Inspectie op buisleidingen in bestemmingsplannen
  • Handboek buisleidingen in bestemmingsplannen
  • Rekenprogramma Carola voor aardgastransportleidingen

Data

De informatiebijeenkomsten buisleidingen voor provincies en gemeenten vinden in 2010 plaats op:

  • 2 november te Rotterdam
  • 9 november te Eindhoven
  • 16 november te Zwolle
  • 23 november te Utrecht

Nieuwe eisen

Aanleiding voor de bijeenkomsten is het Bevb, dat naar verwachting 1 januari 2011 in werking treedt. Het besluit is van toepassing op transportleidingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en stelt ook eisen aan het bevoegd gezag. Voor gemeenten heeft het Besluit invloed op de afstand tot bestaande leidingen die bij nieuwbouw moet worden aangehouden en stelt eisen aan het opnemen van buisleidingen in bestemmingsplannen.