Lezing over de fictie en de realiteit in het Midden-Oosten

Op donderdag 27 mei verzorgt de Irakese Nederlandse filmmaker Mohamed al-Daradji een lezing over de fictie en de realiteit in het Midden-Oosten. De lezing maakt deel uit van de reeks ‘DAM naar Buiten’ van de directie Noord-Afrika en Midden-Oosten. De toegang is gratis.

De titel van de lezing is 'Fiction and Reality: a fine line in Iraq and the Middle East'. Mohamed Al-Daradji bespreekt in deze lezing de fictie en de realiteit in het Midden-Oosten: "Er is een zeer dunne lijn, die je kunt oproepen of kunt overschrijden wanneer je in het Midden-Oosten of Irak woont."

Hij vertelt over zijn ervaringen tijdens het filmen op locatie. Hij maakte ook een rondreis door Irak met een mobiele bioscoop in een poging, om middels het bouwen van culturele bruggen tussen de Irakezen onderling, de democratisering in Irak te bevorderen. Hij hoopt dat zijn films leiden tot meer aandacht voor de schendingen van de mensenrechten in Irak.

Deze bijeenkomst is de nieuwste in de reeks lezingen georganiseerd door de directie Noord-Afrika en Midden-Oosten. De lezing vindt plaats op donderdag 27 mei in De Rode Hoed te Amsterdam, Keizersgracht 102, 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) met aansluitend een borrel. De toegang is gratis.

U kunt zich aanmelden door het formulier rechtsboven op deze pagina te gebruiken of een e-mail te sturen naar DAM@minbuza.nl met als onderwerp 'Lezing 27 mei' en geef in de mail aan met hoeveel mensen u komt.

Mohamed al-Daradji studeerde Fine Arts in Bagdad. Hij vervolgde zijn studie in Nederland waar hij Film and Television Production studeerde aan de Media Academie in Hilversum. Hij is medeoprichter van het speelfilm productiebedrijf Human Film dat zich richt op het maken van films met een politieke en sociale boodschap. Zijn eerste speelfilm Ahlaam (Dromen), die hij opnam na de val van Saddam Hussein in 2003, heeft veel internationale prijzen gewonnen. Zijn meest recente film Son of Babylon ging onlangs in première in Bagdad.