Logistieke oefening dwars door Nederland (video)

Door heel Nederland vindt deze week een groot militair strategisch transport plaats over de weg, per trein, per vliegtuig en over zee. Het materieeltransport van 13 Gemechaniseerde Brigade is onderweg voor een oefening in Noorwegen dat na Pinksteren begint. Het transport zelf is gelijk bedoeld als logistieke oefening.

Bij het transport komen veel aspecten aan de orde. Bijvoorbeeld de eigen verkeersveiligheid en die van de ‘gewone’ weggebruiker. De Eemshaven, waar de voertuigen heengaan, wordt tijdelijk militair gebied, bewaakt door militairen van de Nationale Reserve. Alles in afstemming met de regionale militaire, civiele en havenautoriteiten.

Gisteren is het eerste zwaar materieel vanuit Oirschot en ’t Harde over de weg en per trein naar Eemshaven vervoerd. Vandaag gaan er nog eens 150 voertuigen.

Door heel Nederland vindt een groot militair strategisch transport plaats over de weg, per trein, per vliegtuig en over zee. Het materieeltransport van 13 Gemechaniseerde Brigade is onderweg voor een oefening in Noorwegen dat na Pinksteren begint. Het transport zelf is gelijk bedoeld als logistieke oefening.

450 Voertuigen

Als alle voertuigen in de haven staan, worden ze eerst ontsmet. Dit is een internationale afspraak om de verspreiding van onder meer agrarische ziektes tegen te gaan. De grote tanks, bouwmachines en houwitsers, 450 in totaal, gaan dan aan boord van een gecharterd schip. Op 25 mei volgt het landmachtpersoneel per vliegtuig om in Noorwegen het schip te ontladen en te starten met de genie-, verkennings- en artillerieoefening.

De oefening in Noorwegen gaat 25 mei van start en duurt tot 8 juni.