Marjan Oudeman voorzitter commissie bestuurbaarheid mbo

De commissie die onderzoek gaat doen naar de bestuurbaarheid van het middelbaar beroepsonderwijs komt onder leiding te staan van Marjan Oudeman. Oudeman was tot voor kort Managing Director bij Corus Group. Dat heeft staatssecretaris van Bijsterveldt vandaag bekend gemaakt.

Aanbevelingen voor volgend kabinet

De commissie ‘Onderwijs en Besturing BVE’ neemt op verzoek van Van Bijsterveldt de bestuurbaarheid van mbo-instellingen onder de loep en doet dit najaar aanbevelingen voor een volgend kabinet. De Commissie heeft tot taak een analyse te maken van de wijze waarop de brede opdracht die de mbo-sector heeft wordt uitgevoerd, welke problemen zich daarbij voordoen of hebben voorgedaan en of de afzonderlijke maatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen in samenhang voldoende zijn om dié opdracht te vervullen.

Van Bijsterveldt: “De vraag is of het mbo niet te complex is geworden om goed te kunnen besturen. Er zijn vier niveaus, met zeer verschillende leerlingen en ruim 600 uitstroomprofielen. De omvang per school is hier en daar fors. Ik wil daarom een volgend kabinet aanbevelingen meegeven die een concrete bijdrage leveren aan beroepsonderwijs van wereldklasse. Ik heb veel vertrouwen in de deskundigheid van deze commissie om die opdracht te vervullen.”

Verdeling van verantwoordelijkheden

De commissie krijgt daarnaast de opdracht om expliciet aandacht te besteden aan de verdeling van verantwoordelijkheden van ‘good governance’ in en rondom de mbo-sector en aan de vraag of er in het huidige aanbod aan opleidingen en kwalificaties die het mbo nu kent, niet teveel overlap is en of er sprake is van macro-doelmatigheid.

De commissie ‘Onderwijs en besturing BVE’ bestaat naast voorzitter Marjan Oudeman uit de volgende leden:

  • De heer Sander Dekker (wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport gemeente Den Haag)
  • De heer Henri Geursen (Directeur Wema Holding b.v. te Dokkum)
  • De heer Berend Kamphuis (Voorzitter College van Bestuur Christelijk Voortgezet Onderwijs Zuid-West Fryslân)
  • Mevrouw Wilna Wind (voormalig-bestuurder FNV Vakcentrale)
  • De heer Marcel Wintels (voorzitter Raad van Bestuur Fontys Hogescholen)