Nederland tevreden met advies NAVO-strategie

Nederland is tevreden met het advies over een nieuw strategisch concept voor de NAVO. Volgens minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) komt het in grote lijnen overeen met de Nederlandse ideeën over de toekomstige taken en de rol van de NAVO.

Het advies aan de secretaris-generaal van de NAVO is opgesteld door een groep van 12 prominente experts, onder wie voormalige Shell-topman Van der Veer. Voorzitter was de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright.

"Het advies benadrukt dat de NAVO niet alleen een militaire, maar ook een belangrijke politieke rol heeft te spelen," aldus minister Verhagen. "Bijvoorbeeld door het aangaan van partnerschappen met andere landen."

De experts willen dat de NAVO snel kan blijven inspelen op de veranderende veiligheidsomgeving. De militaire transformatie, en de hervorming van het NAVO-besluitvormingsproces zijn daarvoor van groot belang.

Het advies biedt volgens Nederland een goede basis voor verdere discussie en het opstellen van het nieuwe strategische concept. Het belang van samenwerking tussen EU en NAVO kan daarin verder uitgewerkt worden."

De staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-landen zullen in november op de NAVO-top in Lissabon het nieuwe strategische concept vaststellen.