Ruime meerderheid ouders stemt in met kortere zomervakantie middelbare school

Ouders zijn tevreden over het voornemen van staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) om het aantal weken zomervakantie in het voortgezet onderwijs in te korten van zeven naar zes weken. Hierdoor wordt het aantal weken zomervakantie gelijk getrokken met het basisonderwijs. Ruim tweederde (71%) van de ouders met schoolgaande kinderen kan zich goed vinden in deze maatregel om de vakanties gelijk te trekken. Dat blijkt uit een representatieve steekproef die Intomart op verzoek van het ministerie van OCW heeft gehouden. De gegevens zijn vandaag bekend gemaakt.

Roostervrije dagen

In plaats van de zeven weken zomervakantie krijgen leerlingen zes weken zomervakantie en vijf roostervrije dagen. Tijdens deze dagen kunnen docenten niet-lesgebonden werkzaamheden uitvoeren. De maatregel leidt tot een betere spreiding van het werk en tot minder lesuitval. Tweederde van de ondervraagde ouders zegt hierover tevreden tot zeer tevreden te zijn. Ruim 96% van hen vindt het belangrijk dat scholen in staat zijn om te voldoen aan het verplichte aantal lesuren (1000 lesuren per schooljaar). Dat is wat deze maatregel beoogt.

Uitgebreide voorlichting

De ondervraagde ouders hebben zowel kinderen in het voortgezet onderwijs als kinderen in het basis- én voortgezet onderwijs. Ruim 44% van de respondenten zegt wel eens gelezen of gehoord te hebben van voorgenomen inkorting van de zomervakantie. Staatssecretaris Van Bijsterveldt vindt de geringe bekendheid niet bezwaarlijk. “We hebben nog even. Het is fijn om te merken dat mijn voorgenomen beleid op brede steun kan rekenen bij ouders. Voordat de maatregel daadwerkelijk wordt ingevoerd, zal er uitgebreide voorlichting plaatsvinden.” Binnenkort maakt het ministerie bekend vanaf welk schooljaar de maatregel bekend wordt.