Start spoedaanpak A1 A6 Watergraafsmeer Diemen Almere

Commentaarstem: Schop 7 en 8 zitten in de grond. Demissionair minister Eurlings verrichtte dinsdag de starthandeling voor de uitvoering van spoedaanpakprojecten. Dit keer gaat het om de A1, Watergraafsmeer-Diemen en A1-A6 Diemen-Muiderberg-Almere Stad west.

Minister Eurlings: Wij gaan nu de weg verbreden hier rond Muiden richting Amsterdam, maar ook richting Almeren gaan we de weg verbreden. Dat is hartstikke belangrijk, want hier staat het elke ochtend en avond helemaal vast. De heer Goddijn van TomTom berekende dat automobilisten hier 60 uur per jaar onnodig stilstaan. En ik spreek hier met u af dat we binnen een jaar het werk af hebben en dat dan de mensen 's ochtend en 's avonds twee keer zo snel zijn: twee keer zo snel 's ochtend naar het werk en twee keer zo snel 's avonds weer terug en dat is pure winst voor de automobilist, maar ook voor de economie.

Commentaarstem: Eurlings reikte tevens de eerste Zuidoostpas uit aan Willem de Jager van TaskForce MobiliteitsManagement. Met deze OV-pas kunnen medewerkers van bedrijven aan de zuidoostkant van Amsterdam goedkoop gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Willem de Jager: We hebben een jaar of vijf geleden ook het initiatief genomen voor de eerste proeven met spitsmijden. Dan kregen mensen kleine beloningen als ze vrijwillig uit de spits bleven. Wij hadden gehoopt dat 6% van de mensen, van de automobilisten daar elke dag gehoor aan zouden geven. Dat is toen bijna 50% geworden, dus acht keer zoveel. Dat was al een eerste indicatie dat mensen best bereid zijn te veranderen als je ze een keuze geeft. Dus als je de mensen een keuze geeft tussen ga maar lekker in een dikke file staan met je auto en kom op onvoorspelbare tijdstippen thuis of op je werk aan of je kunt met de bus even langs die file zoemen en je bent gewoon op tijd op je werk.