Video: Nieuwe campagne Veilig internetten van start

Minister Hirsch Ballin heeft op 17 mei in Den Haag de aftrap gegeven voor de nieuwe campagne Veilig internetten. Nederlanders krijgen tijdens de campagne via radio- en televisiespots tips voor het afschermen van hun identiteit op internet.

Internetcriminelen zoeken op internet stelselmatig naar persoonlijke gegevens; bijvoorbeeld om daarmee aankopen te doen op andermans naam. De tips waarmee burgers dit kunnen tegengegaan, zijn te vinden op de website www.nederlandveilig.nl/veiliginternetten.

Op de campagnesite kunnen bezoekers tevens een test invullen om na te gaan welk ‘digitype’ zij zijn: de wizard, de webwijsneus, de digidummy of de online kamikazepiloot. Minister Hirsch Ballin maakte bij de aftrap van de campagne zelf deze test. Welk digitype de minister is, is te zien in onderstaande nieuwsvideo.

Naarmate mensen internet meer gebruiken voor zaken en sociale contacten, wordt het belangrijker dat zij hun internetverkeer beveiligen en hun identiteit afschermen. Dat kan door zorgvuldig met privacygevoelige gegevens om te gaan en door technische maatregelen te nemen.

Vorig jaar werd er ook een campagne Veilig internetten gehouden. Cybercriminelen zitten echter niet stil. Daarom wil het kabinet burgers ook in 2010 bewust maken van de risico’s van het verspreiden van persoonlijke gegevens op internet. De campagne is een initiatief van de ministeries van Justitie en van Economische Zaken.

De campagnewebsite is te zien via onderstaande hyperlink.