De “OK-app” van de Douane

De Douane heeft een mobiele applicatie voor verschillende smartphones ontwikkeld: de “OK-app”. Hierdoor zijn reizigers in binnen- en buitenland altijd op de hoogte van wat ze wel en niet mogen meenemen. De Douane is de eerste rijksoverheidsorganisatie die een app beschikbaar stelt.

De OK-app beschikt over een aantal bijzondere functies, zoals de “Is dit OK?” functie. Dit is een informatief gedeelte waar de reiziger alle regelingen vindt die gelden voor onder andere namaakartikelen, bedreigde dier- en plantsoorten, nepwapens en contant geld.

Een andere functie is de “OK-scan”’. Hiermee kan de reiziger met zijn mobiele telefoon op kleine afstand een koffer of een reistas “scannen”, zoals de Douane dat ook doet.

Daarnaast bevat de OK-app ook handige informatie voor het omrekenen van valuta en schoenmaten.

Deze nieuwe manier van communiceren met reizigers maakt onderdeel uit van een brede publiekscampagne voor reizigers; “Is dit OK, ja of nee?”. In deze campagne wijst de Douane de reiziger via posters, advertenties, filmpjes en banners op de vijf belangrijkste regels, te weten: namaakgoederen, bedreigde dier- en plantensoorten, nepwapens, de € 430-regeling en de Verordening Liquide Middelen.

De OK-app is vanaf nu beschikbaar. Het gebruik ervan is helemaal gratis, ook in het buitenland. De andere uitingen zijn vooral op Schiphol al te zien.