Harry Mulisch slaat ‘Max Havelaar Vijfje’

Schrijver Harry Mulisch verrichtte maandag 17 mei de Eerste Slag van het ‘Max Havelaar Vijfje’.

Deze herdenkingsmunt verschijnt naar aanleiding van de eerste druk, 150 jaar geleden, van het belangrijkste literaire werk in de Nederlandse taal. De munt is geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën. Minister De Jager trad op als gastheer.

Bijzonder aan deze herdenkingsmunt is, dat er gebruik is gemaakt van de allernieuwste technische mogelijkheden. Zo zijn op de keerzijde de beginregels van het boek Max Havelaar van Multatuli gegraveerd in microscopisch kleine lettertjes. Op de voorzijde staat het portret van Koningin Beatrix. Zij is vormgegeven door het gebruik van minuscule vierkante kubusjes. Een soort ruimtelijke 'pixels'. Deze kubusjes zijn verschillend gekanteld, waardoor ze licht op verschillende manieren reflecteren.

Het ‘Max Havelaar Vijfje’ is een wettig betaalmiddel in Nederland. Vanaf 17 mei 2010 is het voor vijf euro verkrijgbaar op de postkantoren en postagentschappen, en via de website www.herdenkingsmunt.nl. Daarnaast slaat de Koninklijke Nederlandse Munt ook enkele bijzondere verzamelaaruitgiften.