Slotconferentie Verkenningen (video)

Het interdepartementale project Verkenningen, waarin meerdere ministeries hebben geanalyseerd wat voor krijgsmacht Nederland zou moeten hebben in de periode 2020 - 2030, is vandaag afgerond met een slotconferentie in Den Haag.

Het rapport, waar de ministeries van Buitenlandse Zaken (inclusief Ontwikkelingssamenwerking), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Financiën, Justitie en Defensie samen aan hebben gewerkt, was 29 maart al gepresenteerd aan het grote publiek. De inhoud is sindsdien bestudeerd door de politieke partijen, waarvan CDA, PvdA, VVD, PVV, Groen Links en D66 hun Defensiewoordvoerders afvaardigden om in debat te gaan over de toekomst van de krijgsmacht.

Het interdepartementale project Verkenningen, waarin meerdere ministeries hebben geanalyseerd wat voor krijgsmacht Nederland zou moeten hebben in de periode 2020 - 2030, is woensdag 19 mei 2010 afgerond met een slotconferentie in Den Haag.

Veiligheid

Alle partijen erkennen de noodzaak van veiligheid, maar de meningen verschillen over wat daar onder wordt verstaan en hoe die veiligheid moet worden bereikt. De Verkenningen bieden een basis voor verschillende visies op een krijgsmacht voor de toekomst. De studie werd dan ook door alle partijen ter hand genomen om hun kijk op de krijgsmacht uiteen te zetten. De klankbordgroep, bestaande uit experts die de studie kritisch hebben gevolgd, gaf toelichting op de 5 strategische vragen die het rapport heeft opgeleverd, waarna die vragen aan de politici werden voorgelegd.

De regiegroep, bestaande uit de bewindspersonen van de betrokken ministeries, werd vertegenwoordigd door demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop. Die nam duidelijk stelling: "Ik kies voor een multifunctionele krijgsmacht, en de Verkenningen zijn een solide basis om de krijgsmacht zekerheid te bieden voor de toekomst."