Stemmen vanuit het buitenland

De verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni komen steeds dichterbij. Defensiemedewerkers die dan in het buitenland zijn en toch willen stemmen, moeten dit tijdig regelen. De verschillende mogelijkheden op een rij.

Werknemers in het buitenland kunnen worden opgedeeld in twee groepen:
de groep die ingeschreven staat in een gemeente in Nederland en dus tijdelijk in het buitenland verblijft en
een groep die niet staat ingeschreven in een Nederlandse gemeente en woonachtig is in het buitenland.

Voor de laatste groep had registratie moeten plaatsvinden vóór 27 april.

Nadat het verzoek tot registratie is ingewilligd, zijn de opties voor de kiezer woonachtig in het buitenland dezelfde als voor het personeel dat tijdelijk in het buitenland verblijft.

Personeel met een tijdelijk verblijf kan een volmacht aanvragen via het door Defensie verstrekte L-8 formulier. De volmachtgever en de gevolmachtigde moeten dit formulier beide ondertekenen.
Als de volmachtgever en de gevolmachtigde niet in dezelfde gemeente wonen, moet er een verklaring worden toegevoegd van de gemeente waar de gevolmachtigde staat ingeschreven. De verklaring moet vervolgens naar de gemeente van de volmachtgever worden gestuurd.

Als de kiezer in de periode van 26 mei tot en met 8 juni in Nederland verblijft, is het mogelijk een volmacht te verlenen door ondertekening van de stempas. Dit kan alleen als beide in dezelfde gemeente een stempas hebben ontvangen. Bij het stemmen moet de gevolmachtigde nog wel een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de volmachtgever aan het stembureau laten zien.

Per brief niet meer mogelijk

Een andere mogelijkheid was om per brief te stemmen. Werknemers die wel hun aanvraag vóór de deadline van 12 mei hebben ingediend, ontvangen vanaf deze week een stembiljet, een retourenveloppe, een briefstembewijs, een enveloppe voor het stembiljet en een handleiding. Het briefstembewijs is een verklaring van de kiezer dat het stembiljet persoonlijk is ingevuld.

Te laat

De gemeente Den Haag kan de formulieren voor de briefstemmers pas vanaf 17 mei versturen nadat de kandidatenlijsten definitief zijn vastgesteld. De ervaring leert dat versturing vaak nog een week duurt. Door deze mogelijke vertraging wordt het personeel geadviseerd per volmacht te stemmen.

Formulieren

Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2010 zorgt Commando Landstrijdkrachten als coördinerend operationeel commando er voor dat al het uitgezonden personeel aan de verkiezingen kan deelnemen door de benodigde formulieren toe te zenden.

Voor personeel op oefening of aan boord van een schip zorgt het eigen krijgsmachtdeel voor het bestellen en verzenden van de formulieren. Voor het in het buitenland geplaatste personeel zorgt het Dienstencentrum Buitenland hiervoor.

Voor de meeste formulieren zijn de deadlines reeds verstreken. Alleen het L-8 formulier is nog bruikbaar. Het formulier kunt u downlowden via www.uheefthetvoorhetzeggen.nl.

Deadlines

Voor briefstemmers geldt dat de burgemeester van Den Haag het stembriefbewijs en het stembiljet op 9 juni vóór 15:00 uur hebben ontvangen.

Volmacht

Verklaring van de gemeente waar de gevolmachtigde staat ingeschreven moet op uiterlijk 26 mei zijn ontvangen door de gemeente waar de volmachtgever staat ingeschreven (L-8 formulier).