30-jaars lening brengt euro 5,2 miljard op

De Nederlandse staat heeft vandaag euro 5,2 miljard opgehaald tijdens een veiling van een 30-jaars lening. Het rentepercentage waartegen de Nederlandse staat de lening heeft uitgegeven is 3,8%. De veiling geeft aan dat de belangstelling voor Nederlandse staatsleningen onverminderd groot is.

De 30-jaars lening is vooral interessant gebleken voor beleggers die langlopende verplichtingen hebben zoals pensioenfondsen. Er is in totaal voor meer dan € 7 miljard op de lening ingeschreven. De staat gebruikt de lening om staatsleningen te herfinancieren en het begrotingstekort te dekken.

De uitvoering van de veiling is in handen van het Agentschap van het ministerie van Financiën dat onder meer verantwoordelijk is voor het beheer en de financiering van de staatschuld. Tijdens de veiling wordt gebruik gemaakt van de Dutch Direct Auction (DDA) veilingmethode. Hierbij is er een directe plaatsing van de lening bij de eindbelegger. Bij de uitgifte wordt gebruik gemaakt van Primary Dealers. Dit zijn banken die voor de periode van een kalenderjaar zijn aangesteld voor de afname, promotie en distributie van Nederlandse staatsleningen.