OCW draagt bij aan eerste luchthavenbibliotheek ter wereld

Amsterdam Airport Schiphol krijgt de eerste permanente luchthavenbibliotheek ter wereld. Vanaf komende zomer kunnen reizigers die een lange overstap of gewoon tijd over hebben hier Nederlandse literatuur in vertaling lezen, en filmpjes en muziek van Nederlandse bodem downloaden.

Mede dankzij een subsidie van staatssecretaris Van Bijsterveldt staat het licht nu op groen voor deze wereldprimeur. ,,Fantastisch dat reizigers die tijd over hebben op de luchthaven straks terecht kunnen in een bibliotheek waar ze kennis kunnen maken met de Nederlandse cultuur. Zo besteden ze hun tijd nuttig en leren ze ook nog wat van het land waar ze misschien alleen maar even zijn om van vliegtuig te wisselen’’, aldus de staatssecretaris.

Wereldprimeur

 Naast een leesplek, is de bibliotheek ook nadrukkelijk bedoeld als een cultureel visitekaartje van Nederland. Bezoekers zullen er fotoboeken over Nederland en catalogi van Nederlandse musea kunnen inzien en korte filmpjes over allerlei Nederlands erfgoed en cultuur kunnen bekijken, van de Deltawerken en Dutch Design tot Anne Frank en de Amsterdamse grachten.

Het initiatief voor de luchthavenbibliotheek, die Airport Library gaat heten, komt van bibliotheekorganisatie ProBiblio, de openbare bibliotheken van Amsterdam, Haarlemmermeer en Delft en de VOB, de brancheorganisatie voor openbare bibliotheken.

Van Bijsterveldt stelt in 2010 twee ton beschikbaar voor dit initiatief. Airport Library wordt gevestigd aan de Holland Boulevard, pal naast de dependance van het Rijksmuseum, achter de paspoortcontrole. Komende zomer wordt de Holland Boulevard opnieuw geopend. Jaarlijks lopen hier miljoenen passagiers doorheen.