Toezending advies Onderwijsraad Verzelfstandiging in het onderwijs I aan de Tweede Kamer

Dit is het advies ‘Verzelfstandiging in het onderwijs I’, dat op 11 mei jl. is gepresenteerd door de voorzitter van de Onderwijsraad, prof. dr. A.M.L. van Wieringen. 

In een brief van 28 november 2008 over de Menselijke maat (Tweede Kamer 31 135, nr. 16, p 12) is de Onderwijsraad gevraagd advies uit te brengen over de mogelijkheid om ouders in het primair en voortgezet onderwijs een initiatiefrecht te geven, waarmee zij het bestuur kunnen verzoeken om als school zelfstandig verder te gaan en uit het bestuurlijk verband te stappen. Daarbij is ook gevraagd hoe het personeel betrokken kan zijn bij de uitoefening van een dergelijk recht tot ‘opting out’ of externe verzelfstandiging, maar ook om aandacht te besteden aan het voorkomen van ongewenste effecten als oneigenlijk gebruik of misbruik.

Het voorliggende advies gaat in op deze vragen. Uitgangspunt is dat wensen van ouders en personeel voor meer (inhoudelijke) zelfstandigheid van de school door het bestuur altijd uitermate serieus moeten worden genomen. De Onderwijsraad geeft in zijn advies mogelijkheden aan voor ouders en personeel om in overleg met het bestuur, inhoud te geven aan varianten voor verzelfstandiging.

Dit advies is ook aan de Eerste Kamer verstuurd.