Beantwoording motie verbod short selling

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Datum 20 mei 2010

Betreft Uitvoering motie van de leden De Nerée tot Babberich en Weekers (nr. 724)

Ons kenmerk
FM 2010/4515 M
Uw brief (kenmerk)
Bijlagen

Geachte voorzitter,
Naar aanleiding van de wijze waarop het kabinet de motie van de leden De Nerée tot Babberich en Weekers zal uitvoeren, kan ik u als volgt berichten. Dit mede in het licht van de recentelijk getroffen Duitse maatregelen. De AFM zal de marktomstandigheden voortdurend nauwlettend in de gaten houden en snel optreden indien dat nodig is. De AFM zal hiertoe vandaag weer binnen CESR verband teleconfereren om de huidige situatie te bezien.
In de voornoemde motie wordt het kabinet verzocht nationaal en internationaal te komen tot een verbod op short selling, dan wel andere maatregelen te onderzoeken om het speculeren aan banden te leggen. Tevens wordt het kabinet verzocht om nationaal en internationaal te onderzoeken welke marktpartijen zich aan dergelijke ongewenste praktijken hebben schuldig gemaakt alsmede de namen van deze partijen te publiceren.
Met betrekking tot voornoemde motie heb ik tijdens de plenaire vergadering van 12 mei jl. aangegeven dat ik bereid ben de AFM in overweging te geven om onderzoek te doen en om daarvoor, indien noodzakelijk, contact te leggen met andere toezichthouders. Dit verzoek is inmiddels onder de aandacht van de AFM gebracht. Ik verwacht u over de uitkomst van het onderzoek spoedig, zo mogelijk aan het begin van het zomerreces te berichten. Hierbij zullen, waar nodig, de internationale en Europese ontwikkelingen in ogenschouw worden genomen.

Kamerstukken II 2009/2010, 21501-07, nr. 724.
Europese toezichthouders

Graag wil ik benadrukken dat gezien de grensoverschrijdende aspecten een Europese aanpak sterk de voorkeur verdient boven een nationale aanpak. Voorkomen moet worden dat nationale maatregelen worden voorbereid die conflicteren met een eventuele Europese aanpak. Overigens is vermeldenswaard dat de Eurocommissaris Barnier vandaag heeft aangegeven dat binnen enkele weken een consultatiedocument met betrekking tot onder meer transparantie van short selling zal worden gepubliceerd. Daarnaast heeft Barnier de intentie uitgesproken om oktober 2010 met een formeel wetgevingsvoorstel te komen.

Ik zal tijdens de Van Rompuy-groep van vrijdag a.s. aandacht vragen voor dit onderwerp en de voorkeur voor een Europese aanpak benadrukken. Voorts zal ik de internationale en Europese ontwikkelingen op dit terrein op de voet blijven volgen.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager