Beantwoording vragen inzake deelname van president Mugabe aan de EU-Afrika Top te Lissabon

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip en Ferrier (beiden CDA), Voordewind (ChristenUnie), Van Baalen (VVD), Van der Staaij (SGP) en Wilders (PVV) over deelname van president Mugabe aan de EU-Afrika Top te Lissabon. Deze vragen werden ingezonden op 24 september 2007 met kenmerk 27070800520.

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van de leden Van Gennip en Ferrier (beiden CDA), Voordewind (ChristenUnie), Van Baalen (VVD), Van der Staaij (SGP) en Wilders (PVV) over deelname van president Mugabe aan de EU-Afrika Top te Lissabon. (Ingezonden 24 september 2007)

Vraag 1

Kent u het bericht “Mugabe to be invited to Lisbon Summit, says African Union” 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Is de Nederlandse regering voornemens af te zien van deelname aan de EU-Afrika Top, zoals ook door het Verenigd Koninkrijk is aangekondigd, indien Mugabe bij de Top aanwezig zal zijn?

Antwoord

Het Verenigd Koninkrijk heeft niet aangegeven af te zullen zien van deelname aan de EU-Afrika Top indien president Mugabe bij de Top aanwezig zal zijn. Het beraadt zich echter nog op het niveau van afvaardiging.

Nederland acht participatie van president Mugabe aan de EU-Afrika Top op 8 en 9 december in Lissabon onwenselijk en draagt dit bij elke geschikte gelegenheid uit. Tegelijkertijd mag de controverse over één persoon de goede verhouding tussen de Europeese Unie en de Afrikaanse Unie niet overschaduwen. Het is nu de taak van het EU-voorzitterschap om, in nauwe samenwerking met de AU, te komen tot een werkbare oplossing. In geval van Zimbabwaanse vertegenwoordiging op de EU-Afrika Top, dienen democratie en mensenrechten in Zimbabwe in elk geval aan de orde te komen, in overeenstemming met het Gemeenschappelijk Standpunt van de EU. Nederland zal dit standpunt de komende maanden duidelijk maken in bilaterale gesprekken met AU-landen.

1) Reuters, 13 september 2007