Beantwoording vragen leden De Wit en Van Bommel over de anti-Europese opstelling van de SP

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden De Wit en Van Bommel over de anti-Europese opstelling van de SP. Deze vragen werden ingezonden op 18 juni 2007 met kenmerk 2060718580.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Mw. Dr. G. ter Horst

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en mevrouw ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op vragen van de leden De Wit en Van Bommel (SP) over de anti-Europese opstelling van de SP.

Vraag 1

Herinnert u de minister van Buitenlandse Zaken zich zijn recente uitspraken dat de anti-Europese opstelling van de SP ronduit schadelijk zou zijn voor ons land?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Wilt u aan de hand van concrete voorbeelden uw bewering staven?

Vraag 3

Wilt u vervolgens aan de hand van concrete voorbeelden uiteenzetten waarop uw mening is gebaseerd dat de SP door haar plannen Nederland crimineler en armer maakt, en de kans vergroot op terroristische aanslagen? 1)

Vraag 4

Zijn er berichten of rapporten van de Algemene Inlichtingen en Veiligheids Dienst die deze bewering omtrent een toegenomen kans op een terroristische aanslag staven?

Vraag 5

Bent u zich ervan bewust dat u mogelijk angst zaait onder de bevolking met deze uitspraken over een toegenomen kans op een terroristische aanslag?

Vraag 6

Welke bedoeling heeft u (gehad) met ventileren van deze uitspraken?

Vraag 7

Bent u bereid uw uitspraken terug te nemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

In de speech “Over de dijken de wereld in”, die de minister van Buitenlandse Zaken heeft gegeven op de Universiteit van Maastricht op 31 mei 2007, zijn de opmerkingen die zijn geplaatst in het door u aangehaalde artikel in de Volkskrant van 26 mei 2007 reeds gepreciseerd. Hieronder volgt een weergave van de relevante passages uit de desbetreffende speech.

“(…) De dreigingen van de 21e eeuw raken ons allemaal. Of het nu gaat om modern terrorisme, de proliferatie van massavernietingswapens, klimaatverandering of de verspreiding van vogelgriep, hedendaagse uitdagingen houden niet bij de grens op. (…)

Die grensoverschrijdende problemen nopen ons tot een herbezinning op onze toekomst. Want: hoe gaan we om met enerzijds een stijgende zeespiegel, en anderzijds een steeds toenemende vraag naar energie? Hoe bestrijden we effectief terroristen, die zich niets gelegen laten liggen aan het internationale recht dat natiestaten met elkaar hebben ontwikkeld? En hoe zorgen we ervoor dat nucleaire recepten niet via Internet worden uitgewisseld? Het zijn nieuwe vragen, die een nieuw type politiek leiderschap vergen. (…)

Europa is voor Nederland een belangrijk vehikel om onze belangen en waarden in een veranderende wereld zeker te stellen. (…) Klimaatverandering en energiezekerheid, terrorisme, asiel en migratie, het zijn allemaal onderwerpen waarop een internationaal antwoord geformuleerd moet worden. En dan beginnen we zo dicht mogelijk bij huis: met een Europees antwoord.”

En: “Moeten wij ons serieus achter de dijken terugtrekken? Ik vind dat een verkeerde opvatting. (…) Ik ben ervan overtuigd dat een nationalistische opstelling leidt tot minder veiligheid, minder werkgelegenheid en een verlies aan welvaart. Daarentegen zal een internationale opstelling die rekening houdt met globalisering de voordelen voor onze eigen bevolking vergroten. Meer veiligheid, meer banen en een gezonder milieu.”

Aan bovengenoemde passages uit de speech kan het volgende worden toegevoegd: de minister van Buitenlandse Zaken heeft nooit gezegd dat de SP de kans op een terroristische aanslag vergroot, maar heeft betoogd dat Nederland groot belang heeft bij intensievere samenwerking in EU-verband tegen de dreiging van internationaal terrorisme. Vasthouden aan besluitvorming met unanimiteit op het gebied van terrorismebestrijding, wat de SP bepleit, maakt het in een Unie van 27 lidstaten aanzienlijk moeilijker om adequaat en snel in te spelen op ontwikkelingen en dat schaadt de belangen van de Unie en haar lidstaten, waaronder Nederland.

Overigens benadrukt de AIVD in meerdere publicaties het belang van internationale samenwerking in de strijd tegen het terrorisme. De AIVD heeft geen berichten of rapporten uitgebracht waaruit valt af te leiden dat de zogenoemde anti-Europese opstelling van de SP de kansen op terroristische aanslagen zou vergroten.