Beantwoording vragen leden Ferrier en Cörüz over bedreigingen van mensenrechtenactivisten in Argentinië

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Ferrier en Cörüz over bedreigingen van mensenrechtenactivisten in Argentinië. Deze vragen werden ingezonden op 5 september 2007 met kenmerk 2060724520.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Ferrier en Cörüz (beiden CDA) over bedreigingen van mensenrechtenactivisten in Argentinië

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van de berichten dat in Argentinië betrokkenen bij strafprocessen, betrokkenen bij Argentijnse mensenrechtenorganisaties en leiders van maatschappelijke bewegingen in toenemende mate worden bedreigd nu in Argentinië processen tegen hooggeplaatste militairen en politiemensen worden gevoerd?

Antwoord

Ja, ik ben bekend met deze berichten.

Vraag 2

Wat is uw oordeel over deze berichten?

Antwoord

Vooropgesteld zij dat in het algemeen de mensenrechtensituatie in Argentinië de afgelopen jaren in positieve zin is veranderd, mede door inzet van de regering Kirchner die mensenrechten tot prioriteit van haar beleid heeft verklaard.

Vraag 3

Bent u bereid na te gaan wat de oorzaak is van deze schendingen van mensenrechten en de Argentijnse regering daarop aan te spreken? Zo ja, op welke wijze gaat u dat doen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Nederland werkt reeds actief met Argentijnse partners (overheid en maatschappelijk middenveld) samen op het gebied van mensenrechten, door middel van een dialoog met de Argentijnse autoriteiten en door concrete samenwerkingsprogramma’s met mensenrechtenorganisaties. Hierbij ligt de nadruk op de verwerking van het militaire verleden, bevordering van de nationale mensenrechtendialoog, verbetering van de situatie in gevangenissen en ondersteuning van de mediavrijheid. Ook de bedreiging van mensenrechtenactivisten en getuigen is regelmatig onderwerp van gesprek met overheid en maatschappelijk middenveld. Mijn streven is de Nederlandse inspanningen op het gebied van mensenrechten in Argentinië voort te zetten. Hiervoor bestaat ruime en intensieve belangstelling bij zowel de Argentijnse overheid als het maatschappelijk middenveld.

  1. RNWO, www.informarn.nl, 27 augustus 2007 en ‘’Página 12’’, 23 augustus 2007