Beantwoording vragen leden Ferrier, Van der Staaij en Voordewind over het overdragen van onroerende goederen van kerken aan de Eritrese autoriteiten

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Ferrier, Van der Staaij en Voordewind over het overdragen van onroerende goederen van kerken aan de Eritrese autoriteiten. Deze vragen werden ingezonden op 28 september 2007 met kenmerk 2070800880.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Ferrier (CDA), Van der Staaij (SGP) en Voordewind (ChristenUnie) over het overdragen van onroerende goederen van kerken aan de Eritrese autoriteiten.

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht 1) dat de Eritrese autoriteiten in augustus 2007 kerken en moskeeën, met name de Eritrese katholieke kerk, hebben opgedragen hun scholen, weeshuizen en klinieken over te dragen aan de staat? Klopt dit bericht? Zo ja, kunt u uw zorgen hierover uiten bij de Eritrese autoriteiten, daarbij in acht nemende dat hiermee een van de allerlaatste ‘civil society’- sectoren die zich bezighoudt met ontwikkelingsactiviteiten (zoals wezenzorg, verstrekking van moeilijk verkrijgbare medicijnen, doven- en vrouwenonderwijs, HIV-programma’s en voedseldistributies) en waarover de overheid tot dusverre beperkte controle had, aan banden wordt gelegd?

Antwoord
Wij zijn bekend met het door u genoemde bericht. De Eritrese autoriteiten hebben echter niet de in Eritrea aanwezige kerken en moskeeën opgedragen hun scholen, weeshuizen en klinieken over te dragen aan de staat; wel is de in Eritrea aanwezige kerken en moskeeën opgedragen een inventaris te maken van hun roerende en onroerende goederen. De mogelijkheid bestaat dat deze inventaris een opmaat zal zijn voor een overdracht van goederen aan de Eritrese staat. In deze context is het belangrijk te vermelden dat de opdracht om de inventarislijsten op te stellen werd gedaan met de expliciete verwijzing naar Proclamatie 073 van de Eritrese regering van 1995. Hierin wordt kerken en moskeeën verboden sociaal werk te doen en/of zich met ontwikkelingsactiviteiten bezig te houden. Het zou kunnen betekenen dat het uitvoeren van ontwikkelingsactiviteiten door kerkelijke instanties in de toekomst nog lastiger kan worden dan momenteel al het geval is. Wij zijn verontrust over deze ontwikkeling en zullen deze nauwlettend in de gaten houden. Wij zullen onze zorgen hierover bilateraal en zo mogelijk ook in EU-verband uiten in contacten met de Eritrese regering.

Vraag 2
Over welke mogelijkheden beschikken de Nederlandse regering en de Europese Unie om te voorkomen dat de mensenrechtensituatie in Eritrea verder verslechtert en dat de bevolking door bovengenoemde maatregelen van ontwikkelingsactiviteiten via maatschappelijke organisaties wordt verstoken, gelet op het feit dat tot op heden uw inspanningen om op bilateraal niveau en in internationaal verband (onder andere via de Mensenrechtenraad) de zorgelijke mensenrechtensituatie, en in het bijzonder de positie van gelovigen, bij de Eritrese autoriteiten aan de orde te stellen, weinig hebben opgeleverd.

Antwoord
De Eritrese regering blijkt op dit moment niet gevoelig te zijn voor signalen vanuit de internationale gemeenschap met betrekking tot de mensenrechtensituatie. De Nederlandse regering blijft echter de mensenrechtensituatie aan de orde stellen in haar contacten met de Eritrese autoriteiten, zoals door middel van het bezoek van onze Mensenrechtenambassadeur aan Eritrea in april jl. Gezien de verdere verslechtering van de mensenrechtensituatie en aangezien een politieke dialoog met Eritrea op basis van artikel 8 van het Verdrag van Cotonou niet van de grond komt, zal Nederland, mede in het licht van onze brief aan de Tweede Kamer van 4 april 2007 (22831, nr. 54), opnieuw nagaan welke steun er momenteel in EU-Raadskader bestaat voor politieke consultaties conform artikel 96 van het Verdrag van Cotonou.

1) Zie toegevoegde link: ‘Eritrea: Pastors disappears, 10 protestants arrested; Catholic Church ordered to relinquish its network of humanitarian institutions, August 23, 2007