Beantwoording vragen leden Ormel, Knops en Blom over criminele bendes in Kosovo en Macedonië

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Ormel, Knops en Blom over criminele bendes in Kosovo en Macedonië. Deze vragen werden ingezonden op 16 oktober 2007 met kenmerk 2070802660.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Van Middelkoop, minister van Defensie, op vragen van de leden Ormel, Knops (beiden CDA) en Blom (PvdA) over criminele bendes in Kosovo en Macedonië.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de toenemende dreiging van criminele bendes vanuit Kosovo in Macedonië en Servië?

Antwoord

Het is mij bekend dat criminele bendes grensoverschrijdend opereren in het grensgebied van Macedonië en Kosovo. Nu de situatie in Kosovo in de huidige fase van de statusbepaling gespannen is, kan niet worden uitgesloten dat criminele bendes hiervan profiteren door hun activiteiten te intensiveren.

Vraag 2
In hoeverre vormen deze criminele bendes een veiligheidsrisico voor European Union Force (EUROFOR) en Kosovo Force (KFOR)?

Antwoord

Er zijn geen aanwijzingen dat internationale vredestroepen doelwit zijn van bedoelde criminele groeperingen, of dat sprake is van andere veiligheidsrisico’ s.

Vraag 3
Op welke wijze dragen EUROFOR en KFOR bij aan het bestrijden van deze bendes en zijn zij daartoe voldoende toegerust?

Antwoord

Bestrijden van criminele groeperingen is in de eerste plaats de taak van de lokale politie. In Kosovo kan een beroep worden gedaan op de UNMIK-politie. Deze heeft een SWAT-team dat geschikt is voor risicovolle arrestaties. KFOR kan worden ingeschakeld in extreme gevallen. De mandaten van KFOR en UNMIK strekken zich niet uit tot Macedonië.

Vraag 4
In hoeverre vormen deze criminele bendes een bedreiging voor de politieke stabiliteit in de regio?

Antwoord

Voor criminele groeperingen staan de economische belangen voorop. Er zijn geen aanwijzingen dat criminele groeperingen ook actief politieke beïnvloeding nastreven.

Vraag 5
In hoeverre vormen deze internationaal opererende bendes een bedreiging voor de lidstaten van de Europese Unie?

Antwoord

Deze regionale bendes vormen op dit moment geen bedreiging voor de EU lidstaten. Wel moet worden gevreesd dat het eindstation van een deel van hun activiteiten en smokkel (drugs, mensenhandel, sigaretten, wapens, etc.) de lidstaten van de Europese Unie zijn.

Vraag 6
Op welke manier gaat u zich in EU-verband inzetten om deze destabiliserende en grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden?

Antwoord

Nederland hanteert in pre-accessie kader en de politieke dialoog met potenti ële en kandidaat lidstaten het uitgangspunt van strikte toepassing van de politieke Kopenhagen criteria. Dit houdt o.m. de verplichting voor deze landen in om de strijd tegen georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit te intensiveren. Daarin worden zij bijgestaan door in het kader van het pre-accessie instrument geleverde fondsen en expertise. Daarnaast beoogt de door de EU geplande EVDB-missie in Kosovo ook activiteiten te ontplooien op het gebied van grensoverschrijdende criminaliteit. Het gaat daarbij vooral om monitoring en training van Kosovaarse politie en de rechterlijke macht.