Beantwoording vragen leden Pechtold en Van der Ham over de uitzetting van een Iraanse asielzoeker uit het Verenigd Koninkrijk

Graag bied ik u hierbij, mede namens de staatssecretaris van Justitie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Pechtold en Van der Ham over de uitzetting van een Iraanse asielzoeker uit het Verenigd Koninkrijk. Deze vragen werden ingezonden op 30 augustus 2007 met kenmerk 2060724220.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens mevrouw Albayrak, staatssecretaris van Justitie, op vragen van de leden Pechtold en Van der Ham (D66) over de uitzetting van een Iraanse asielzoeker uit het Verenigd Koninkrijk.

Vraag 1
Bent u bekend met de zaak van mevrouw Pegah Emambakhsh in het Verenigd Koninkrijk? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Klopt het dat zij vandaag wordt uitgezet? Loopt haar leven naar het oordeel van de Nederlandse regering gevaar, wanneer zij wordt teruggestuurd naar Iran?

Antwoord
Terugzending van Mw Emambakhsh, een uitgeprocedeerde asielzoekster, heeft nog niet plaatsgevonden. De zaak heeft grote aandacht getrokken binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk, en de Britse regering heeft haar uitzetting voorlopig opgeschort.

In de brief van 3 juli 2007 (Kamerstukken II, 2006/7, 19 637, nr. 1164) is uw Kamer meegedeeld dat het ambtsbericht over Iran van 18 juni 2007 geen aanleiding geeft tot wijziging van, onder andere, het asielbeleid ten aanzien van homoseksuele asielzoekers. Het uitgangspunt van het asielbeleid is echter wel dat iedere asielaanvraag wordt beoordeeld op zijn individuele merites. Het is derhalve niet mogelijk aan te geven of bij terugkeer in Iran haar leven in gevaar is danwel of er een reëel risico bestaat op een schending van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), zonder in bezit te zijn van het volledige asielrelaas.

Vraag 3
Klopt het dat de Italiaanse regering haar asiel heeft aangeboden? Overweegt u haar asiel aan te bieden wanneer dit niet het geval is?

Antwoord
Enkele leden van de Italiaanse regering hebben de bereidheid geuit mevrouw Emambakhsh een asielstatus in Italië aan te bieden indien het Verenigd Koninkrijk zou overgaan tot uitzetting naar Iran. Formeel heeft de Italiaanse regering hiertoe (vooralsnog) geen stappen richting Mw Emambakhsh of het Verenigd Koninkrijk ondernomen.

Ten principale wordt er vanuit gegaan dat het Verenigd Koninkrijk de verplichtingen uit hoofde van het Vluchtelingenverdrag en het EVRM naleeft. Er wordt geen aanleiding gezien om op eigen initiatief de asielaanvraag van mevrouw Emambakhsh over te nemen en haar asiel aan te bieden.

1) zie link toegevoegde link naar het bericht van mevrouw Pegah Emambakhsh in het Verenigd Koninkrijk