Beantwoording vragen leden Van Bommel en Van Dijk over de Nationale Eurometer

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Bommel en Van Dijk over De Nationale Eurometer. Deze vragen werden ingezonden op 18 juni 2007 met kenmerk 2060718530.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Frans Timmermans

Antwoorden van de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken en mede namens de heer Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op vragen van de leden Van Bommel en Van Dijk (SP) over De Nationale Eurometer.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het televisieprogramma de ‘Nationale Eurometer’? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Hoe is het mogelijk dat dit programma voor subsidie in aanmerking kon komen aangezien dit onderwerp in het geheel niet voorkomt op de lijst van prioritaire onderwerpen van het Europafonds 2007?

Antwoord
Het is juist dat in het beleidsvoornemen voor het Europafonds 2007 een zevental onderwerpen is aangemerkt als prioritair voor dit jaar. Projecten die zich op een of meer van deze onderwerpen richten, komen met voorrang in aanmerking voor subsidie. Dit wil echter niet zeggen, dat projecten waarin andere dan de prioritaire onderwerpen centraal staan, niet voor subsidieverlening in aanmerking kunnen komen. Indien een projectvoorstel voldoet aan de voorwaarden die in het beleidsvoornemen voor het Europafonds zijn vastgesteld, kan het voldoende kwalificeren om te worden gehonoreerd.

Vraag 3
Vindt u een discussie over de euro op dit moment in die mate belangrijk dat ruim € 225.036 van de voor de eerste helft van 2007 beschikbare 1,1 miljoen euro als subsidie kan worden verleend voor dit programma? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord
Doel van het Europafonds is om organisaties uit het maatschappelijk middenveld in staat te stellen de discussie over de Europese Unie naar eigen inzicht te voeren. Het ministerie heeft daarbij geen invloed op het soort projecten waar subsidie voor wordt aangevraagd, noch op de thema’s die daarin aan de orde komen. Bij het beoordelen van de subsidieaanvragen geldt, dat de kwaliteit van het projectvoorstel doorslaggevend is. De aanvraag van IdtV Film & Video Productions B.V., Omroep MAX en Nederland 1 voor “De Nationale Eurometer” voldeed aan de subsidievoorwaarden. De euro is een maatschappelijk zeer relevant onderwerp, dat veel Nederlanders dagelijks bezighoudt. Op grond van deze overweging is besloten de gevraagde subsidie te verlenen.

Vraag 4
Hoeveel heeft het programma in totaal gekost? Zijn met de bijdrage uit het Europafonds bijna alle kosten gedekt?

Antwoord
De subsidie uit het Europafonds bedraagt maximaal € 225.036,- op een totale begroting van € 444.368,-. De overige kosten zijn gedekt door IdTV en Omroep MAX.

Vraag 5
Deelt u de mening dat in dit programma een evenwichtig beeld is gegeven van de gevolgen van de introductie van de euro? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord
Het is niet aan de overheid om een inhoudelijk oordeel te vellen over televisie-uitzendingen. Dit verdraagt zich niet met de vrijheid van meningsuiting, zoals neergelegd in artikel 7 van de Grondwet, een van de grondbeginselen van onze democratie. De desbetreffende omroepinstelling is zelf verantwoordelijk voor de vorm en inhoud van televisieprogramma’s. Vanuit mijn verantwoordelijk als subsidiegever moet ik wel beoordelen of de doelstelling van het project is gerealiseerd. De subsidieaanvrager formuleert de doelstelling van De Nationale Eurometer als volgt: “Het project beoogt een breed publiek te informeren over de feitelijke invloed van de euro op de koopkracht en de invloed die iedere consument daar zelf op heeft door koopgedrag en omgang met geld in het algemeen.” Ik wacht met belangstelling de eindevaluatie af en zie deze met vertrouwen tegemoet.