Beantwoording vragen leden Van Gennip en Cörüz over het handboek Guantánamo Bay

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip en Cörüz over het handboek Guantanamo Bay. Deze vragen werden ingezonden op 19 november 2007 met kenmerk 2070805040.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Van Gennip en Cörüz (CDA) over het handboek Guantanamo Bay.

Vraag 1
Wat is uw oordeel over de behandeling van gevangenen in Guantanamo Bay? Bent u van oordeel dat een aantal van de beschreven behandelingen onder onmenselijke behandeling, vernedering of marteling vallen? Zo ja, bent u bereid dit met de Amerikaanse regering te bespreken?

Antwoord
Zoals aangegeven in het antwoord op de vragen van het lid Peters kan ik de authenticiteit en actualiteit van het op internet gepubliceerde document “Camp Delta Standard Operating Procedures” niet met zekerheid vaststellen.

Dit laat onverlet de principiële bezwaren van de Nederlandse regering tegen de juridische grondslag van de detentie van terrorismeverdachten op Guantánamo Bay. De Amerikaanse regering wordt hier consequent op aangesproken.

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Peters (GroenLinks), ingezonden 16 november 2007 (vraagnummer 2070804960)