Beantwoording vragen leden Van Gennip en Knops over het gebruik van Chinese wapens door de Taliban

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip en Knops over het gebruik van Chinese wapens door de Taliban. Deze vragen werden ingezonden op 6 september 2007 met kenmerk 2060724780.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Van Middelkoop, minister van Defensie, op vragen van de leden Van Gennip en Knops (beiden CDA) over het gebruik van Chinese wapens door de Taliban.

Vraag 1
Kent u het bericht dat de Taliban over Chinese wapens beschikt en deze inzet tegen Britse en Amerikaanse militairen? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 3
Bestaan er in internationaal verband afspraken over het niet leveren van wapens aan de Taliban?

Antwoord
Ja, de VN-veiligheidsraad resoluties 1267 (1999) en 1390 (2002) verbieden het leveren van wapens aan de Taliban.

Vraag 2
Is dit waar? Is bekend of ook bij gevechten tussen de Taliban en Nederlandse ISAF- militairen Chinese wapens worden gebruikt?

Vraag 4
Bent u bereid - in navolging van of in samenwerking met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten- de Chinese regering hierop aan te spreken? Bent u in staat en bereid eventuele verdere maatregelen ten aanzien van China te treffen, indien China niet van plan is de wapenleveranties stop te zetten of aan te pakken?

Antwoord
Nederland heeft over deze kwestie navraag gedaan bij de Amerikaanse en Britse ministeries van Buitenlandse Zaken. Beide bronnen bevestigen dat Chinese wapens zijn aangetroffen in handen van Talibanstrijders in Afghanistan. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Talibanstrijders door China geleverde wapens hebben gebruikt bij confrontaties met Nederlandse ISAF-militairen.

Mede naar aanleiding van de wapenvondsten hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in Peking in algemene termen gesproken over het belang van exportcontroles en adequate maatregelen om te verhinderen dat Chinese wapens -al dan niet door tussenkomst van derde landen- in handen vallen van ongewenste groeperingen, zoals de Taliban. Ook de Nederlandse regering is deze mening toegedaan.

De wapenvondsten in Afghanistan zijn nog onderwerp van nader Brits onderzoek. Zodra dit onderzoek daartoe aanleiding geeft, zal Nederland zich -al dan niet in internationaal verband- beraden op nadere stappen.

Ik heb overigens geen reden om aan te nemen dat China, als buurland van Afghanistan, zich niet betrokken zou voelen bij veiligheid en ontwikkeling in de Centraal-Aziatische regio. Een stabiel Afghanistan is immers ook in het belang van China.

Vraag 5
Is het u bekend of andere landen zoals Pakistan, Rusland, Saoedi-Arabië wapens leveren aan de Taliban?

Antwoord
De Nederlandse regering heeft op dit moment geen concrete aanwijzingen dat de regeringen van genoemde landen wapens leveren aan de Taliban.

1) Bnr, 4 september 2007