Beantwoording vragen leden Van Gennip, Knops en Ferrier over het ontslag van Afghaanse werknemers op de militaire basis in Kandahar

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip, Knops en Ferrier over het ontslag van Afghaanse werknemers op de militaire basis in Kandahar. Deze vragen werden ingezonden op 17 september 2007 met kenmerk 2060725360.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Van Gennip, Knops en Ferrier (CDA) over het ontslag van Afghaanse werknemers op de militaire basis in Kandahar.

Vraag 1

Klopt het dat tientallen Afghaanse werknemers, die al gedurende langere tijd in dienst waren van het Amerikaanse commando op de militaire basis in Kandahar, bij de overdracht aan de NAVO ontslagen zijn omdat er geen NAVO financiering beschikbaar was om hun salarissen te betalen?

Vraag 2

Deelt u de mening dat juist het aanbieden van werk aan de lokale Afghaanse bevolking, een lange termijn investering is in de economische ontwikkeling van het land, in de vaardigheden van de mensen en in het creëren van draagvlak voor de aanwezigheid van ISAF troepen? Deelt u de mening dat het ontslaan van lokale krachten, zeker indien dit om puur financiële redenen is, averechts kan werken op het creëren van draagvlak?

Vraag 3

Bent u bereid u in NAVO-verband in te zetten voor financiële middelen om op de basis in Kandahar wederom een substantieel aantal lokale krachten aan te nemen?

Antwoord

Ik vermoed dat u verwijst naar het ontslag van een aantal Afghaanse werknemers van bedrijven die waren ingehuurd door de VS ten behoeve van o ndersteunende diensten op het vliegveld te Kandahar, zoals voedsel- en brandstofleveranties. In het kader van de transitie van het VS-commando over dit vliegveld aan de NAVO is een aantal nieuwe contracten met andere bedrijven gesloten. Voor de uitvoering van deze contracten zijn wederom Afghaanse werknemers in dienst genomen. De NAVO geeft voorkeur aan Afghaanse werknemers en producten. Vanzelfsprekend kan hiervan worden afgeweken om redenen zoals veiligheid en gebrek aan expertise.

Nederland acht betrokkenheid van de Afghaanse bevolking bij de activiteiten van de internationale gemeenschap in Afghanistan van groot belang. Daar waar mogelijk wordt door Nederland gebruik gemaakt van Afghaanse werknemers en Afghaanse expertise.